Un proiect al

Cu sprijinul financiar:
Inchirieri biciclete

Rastele in scoli

Incurajarea deplasarii elevilor, liceenilor si studentilor cu bicicleta la si de la scoala... incepe cu instalarea unor rastele specifice in incinta unitatilor de invatamant. Aceste rastele (parcaje) dedicate parcarii bicicletelor sunt de diferite feluri si au diferite destinatii.

Ca parte a proiectului "VELORUTIA. O revolutie pe doua roti", asociatia "BATE SAUA SA PRICEAPA IAPA" a pregatit informatii detaliate si o documentatie specifica pentru a sprijini unitatile de invatamant ce doresc sa promoveze bicicleta ca mijloc de transport pentru elevii si studentii lor

Parcari pentru biciclete
Parcari pentru biciclete, facilitati de depozitare si schimb

Descriere
Parcarile pentru biciclete, spatiile pentru depozitare si spalare/schimbare  (denumite in general facilitati la destinatie) sunt modalitati importante de asigurare a confortului si securitatii biciclistilor. Facilitatile neadecvate si frica de furt sunt inconveniente majore ale mersului pe bicicleta. Daca vedeti in mod regulat biciclete legate de copaci sau stalpi, probabil ca in acele locuri este nevoie de parcari pentru biciclete. In parcarile pentru biciclete este nevoie de rastele cu un design special in functie de locatie si de utilizare.

Factori care trebuie luati in calcul atunci cand unitatea de invatamant planifica instalarea parcajelor de biciclete si incurajarea elevilor sa adopte bicicleta ca mijloc de deplasare catre si de la scoala:

Tipul si Locatia
Exista multe tipuri de rastele si incuietori pentru biciclete. Unele sunt potrivite doar in anumite situatii si nu in altele, iar unele modele  nu se pot folosi oriunde. Exista doua categorii generale de cerinte pentru parcarile de biciclete :
- Parcaje pe Termen Lung (Clasa I): necesare acolo unde bicicletele vor fi lasate pentru mai multe ore in sir. Acestea necesita un grad inalt de securitate, de protectie la ploaie, cu modele speciale care implica acoperamant, incuietori, camere de depozitare si / sau spatii ingradite cu acces restrictionat.
- Parcaje pe Termen Scurt (Clasa II): necesare acolo unde bicicletele vor fi lasate pentru opriri scurte. Acestea necesita un grad inalt de confort, de accesibilitate (pe cat se poate, foarte apropiate de destinatia finala). Macar o parte dintre ele ar trebui protejate de ploaie, pentru cazuri speciale.

Vizibilitate
Rastelele trebuie sa fie foarte vizibile, astfel incat biciclistii sa poata sa le repereze imediat ce ajung din strada. O locatie vizibila descurajeaza de asemenea furtul si vandalizarea.

Securitate
O iluminare si supraveghere adecvata este esentiala pentru securitatea bicicletelor si a utilizatorilor lor ; rastelele si incuietorile pentru biciclete trebuie sa fie bine fixate in pamant pentru a se evita furtul si vandalizarea.

Protectia fata de conditiile meteorologice
O portiune din parcarea pentru biciclete ar trebui protejata de conditiile meteo (unele parcari pe termen scurt pot fi neprotejate, de vreme ce folosirea bicicletei tinde sa creasca semnificativ pe vreme  frumoasa). Se poate folosi o copertina sau un spatiu acoperit, o acoperitoare speciala, incuietori pentru biciclete rezistente la vremea de afara, sau o arie de depozitare inautru.

Spatiu
Este necesar un spatiu adecvat in jurul rastelelor pentru a lasa loc biciclistilor  pentru manevre, si pentru a evita conflictele cu pietonii sau cu masinile parcate. Rastelele nu ar trebui sa blocheze accesul la intrarile cladirilor sau la hidrantii pentru foc.

Design si recomandari pentru locatie
Materialele detaliate pe care le-am pregatit, contin cateva sugestii pentru selectarea si locatia parcarilor pentru biciclete si facilitati de depozitare.

Orice director, diriginte sau părinte interesat de achiziţionarea unor rastele de biciclete, este invitat să solicite informaţii suplimentare la datele noastre de contact:
021

SPONSORII PROIECTULUI:
www.veloteca.ro


Aveti impresia ca rastelele de biciclete sunt niste banale si urate bare de fier?
Aveti convingerea ca un rastel de biciclete mai mult incurca si strica peisajul?

Va invitam sa admirati tot ce poate fi sau poate face RASTELUL DE BICICLETE:
Exemple Rastele de Biciclete 1
Exemple Rastele de Biciclete 2