Un proiect al

Cu sprijinul financiar:
Inchirieri biciclete

Rezultatele campaniei Velorutia in scoli

Velorutia incepe din scoala! Acesta este sloganul care sta la baza activitatilor desfasurate de Asociatia Bate Saua Sa Priceapa Iapa. Intr-o incercare de a stopa cursa inarmarii cu bolizi si cai putere, Asociatia incearca de 3 ani incoace sa transmita microbul Velo celor tineri.

Prin programe educative ca Tanarul Velorutionar, Cu bicicleta la scoala si Velorutia in scoli desfasurate in Bucuresti, s-a urmarit informarea elevilor si studentilor, dar si a profesorilor si parintilor lor cu privire la folosirea bicicletei. Totodata, s-a incercat convingerea celor cu putere de decizie sa asigure conditii de siguranta si confort tinerilor care au decis sa pedaleze pana la scoala.

Strategia de baza a Asociatiei Bate Saua se bazeaza in primul rand pe incurajarea tinerilor velorutionari, care nu au inca obsesia automobilului, nici grija statutului social. In perioada copilariei si adolescentei, tinerii sunt foarte activi, dornici sa faca miscare, nu au temeri exagerate si nici impresii eronate despre �riscurile� utilizarii bicicletei. Mai mult decat atat, este clar ca daca un copil isi doreste sa pedaleze, mai devreme sau mai tarziu parintii vor pedala alaturi de copil. Un alt motiv pentru care Asociatia cauta sa aloce resurse semnificative pentru educarea, informarea sau instruirea tinerilor este nevoia lor de a face miscare, in conditiile in care ministerul, inspectoratul, directorii, profesorii, invatatorii si parintii nu trateaza acest lucru cu importanta cuvenita.

Prin educare in scopul introducerii bicicletei ca mijloc alternativ de deplasare, ecologic si durabil in randul tinerilor si parintilor, Selarii isi propun sa diminueze evolutia ascendenta a aglomerarii auto din Bucuresti, cu preponderenta in jurul unitatilor de invatamant.

Din 2008 pana in prezent, echipa Bate Saua a bifat destul de multe succese, din care putem aminti: cele 30 de scoli, 15 licee si 10 facultati in care s-au facut prezentari cu tema Cultura bicicletei in lume; cele peste 25.000 de semnaturi pe o solicitare oficiala prin care tinerii bucuresteni cer autoritatilor locale conditii de siguranta si confort in vederea deplasarii cu bicicleta la scoala; cele 25 scoli si licee carora li s-au donat biciclete, echipamente si rastele de biciclete; 250 de biciclete donate elevilor, ca material didactic; peste 2000 de premii si cadouri oferite prin bunavointa sponsorilor programului (manusi de bicicleta, benzi reflectorizante, veste reflectorizante, sepci, tricouri, pelerine de ploaie) si multe altele.

Toate cele enumerate mai sus nu ar fi fost posibile fara sprijinul Ambasadei Regatului Unit al Tarilor de Jos, al Fundatiei pentru Parteneriat, al UNDP (Programul de Dezvolate al Natiunilor Unite) si al Programului pentru granturi mici (SGP) al GEF. De asemenea, UniCredit, Petrom, MarosBike, BikeExpert si Veloteca sunt sponsorii care s-au implicat in promovarea acestor proiecte.

De asemenea, oricine poate deveni membru al Asociatiei Bate Saua. Orice tanar voluntar sau adult cu spirit de initiativa va gasi colegi sau prieteni dornici sa se implice, oameni maturi cu experienta, parinti sau nu � cu care sa poata colabora. Asociatia isi doreste printre membrii sai din ce in ce mai multi biciclisti lipsiti de prejudecati si de teama ca vor fi dati la o parte de pe strazi.