Idei pentru material “Prejudecati despre bicicleta”

Din experientele mele pe doua roti pot adauga si eu urmatoarele:

- “Bicicleta este un vehicul pentru copii si tineri”
Bicicleta este un vehicul pentru toate varstele, e un mijloc de transport, un mod placut de a pastra tonusul muscular, de a creste capacitatea respiratorie, o pasiune, un joc, o reteta de a ramane…. mereu tanar, mereu copil.

- “Bicicleta este un vehicul prea lent”
Din experienta mea, la orele de varf in oras, plecand deodata de la servici spre casa, pe aceeasi distanta parcursa, cu bicicleta se ajunge la punctul terminus in anumite situatii la jumatatea timpului fata de cel parcurs cu masina. Trageti concluzii!

- “Bicicleta este pentru zile cu vreme buna”
Cu o imbracaminte adecvata, bicicleta este un vehicul pentru toate anotimpurile. Testati intr-o zi ploioasa orice imbracaminte din Gore – Tex si veti fi uimiti. Apa perleaza pe suprafata hainelor si ajungeti acasa uscati. Dupa o astfel de experienta anotimpul ploios nu ne mai ingrozeste. Pe perioada iernii, de asemenea, imbracamintea este esentiala. Atunci e bine sa avem grija de caile respiratori, ca in rest, pedalatul pe bicicleta este cel care ne mentine temperatura corpului la parametrii ideali. Vara e bine sa ne ferim de insolatii, acoperindu-ne capul. Asta e tot.

- “Bicicleta este pentru zone cu relief plat”
) no coment.

- “Bicicleta este ceva pentru oameni sportivi”
Bicicleta este ceva pentru oameni ce pot deveni sportivi.

- “Mersul cu bicicleta este incomod si obositor”

Mersul cu bicicleta devine un mod de viata o data ce ti-a intrat in sange.

- “Mersul mult cu bicicleta este nesanatos si riscant”
De cand circul cu bicicleta in toate anotimpurile, am uitat ce inseamna cuvantul viroza. Miscarea si aerul liber sunt mai bune decat orice antibiotic. Referitor la risc, nu cunosc statisticile, dar inclin sa cred ca avionul sau masina au facut mai multe victime decat bicicleta.

- “Cu bicicleta nu pot cara bagaje mai mari sau grele”
Cu bicicleta nu pot cara un frigider sau un dulap, dar de ce exista transport gratuit la domiciliu pentru obiecte voluminoase sau grele? In alte situatii de transport, bicicleta se transforma in caraus.

- “Cu bicicleta nu imi pot transporta copiii”
Aici exista oarecare riscuri si temeri. Solutia este o retea de piste pentru biciclete care sa impanzeasca orasul, nu doar 3 – 4 segmente fara continuitate, facute in campaniile electorale. Am convingerea ca daca in tara noastra vom ajunge si la o astfel de performanta, numarul biciclistilor de toate varstele ar creste, ca atare si numarul persoanelor ce ar transporta cu bucurie copii spre gradinite sau scoli, ca mai tarziu si acestia sa o faca dupa exemplul parintilor. Nu mai vorbim de traseele din afara localitatilor (utopie) pe care parintii le-ar folosi cu siguranta mult mai des dacat inchizand copilul intr-o masina din care nu vede aproape nimic. Pe bicicleta, copilul are contact direct cu natura si isi dezvolta perceptiile. Castigul e maxim.

- “Cu bicicleta nu pot umbla imbracat elegant”
In cazul domnisoarelor si doamnelor e adevarat: nu poti pedala pe tocuri de 10 cm si rochie lunga pe bicicleta. Si totusi, la un concert, conferinta, teatru sau alte situatii care impun o anumita tinuta, exista variante: Un sacou, un pantalon elegant si un pantof ce sa nu depaseasca 5 cm, ne poarta pe doua roti spre destinatie chiar cu priviri admirative in jur. Testati domnisoarelor si doamnelor! Pentru barbati chiar nu vad nici un argument in afara curajului care de multe ori lipseste.

In ceea ce priveste mersul pe bicicleta la servici, nu e nici o problema. In anotimpul ploios se pot imbraca haine de protectie peste cele de servici iar acolo, iese fluturele din cocon!

La locul meu de munca suntem 3 colege care mergem cu bicicleta la lucru  (vara, chiar cu rochii sau fuste adecvate). Unde e problema?

- “O bicicleta buna este prea scumpa pentru mine”
Nu e un argument! Putem renunta in favoarea unei biciclete la zeci de maruntisuri de care de fapt nu avem nevoie, dar asta doar un biciclist o stie. Poate in curand o vor afla mai multi locuitori ai plaiului nostru mioritic. Am vazut parcari de sute de biciclete in orasele din Europa. Oare toti sa fie putrezi de bogati? Ma indoiesc. Oare toti sa fie niste amarati ce nu isi pot cumpara o masina? Ma indoiesc. Oare toti sa aibe o gandire mai larga decat a noastra? E trist, dar posibil.
 
parafrazand titlul filmului ce a aparut nu de mult, eu va pot spune doar atat:

P.S. I love my bike!

Nicoleta Marcu
nicoleta[dot]marcu[at]yahoo[dot]com

Articole similare:

  1. Solicitare idei pentru material “Prejudecati despre bicicleta” Dragi colegi biciclisti, Am inceput sa lucrez, printre altele, la...
  2. “Prejudecati despre bicicleta” Incerc sa dau cateva idei de dezvoltare a argumentelor: -...
  3. Prejudecati si bicicleta - “Bicicleta este un vehicul pentru copii si tineri” Exact....
  4. Alte “prejudecati” Nu stiu daca prejudecatile acestea: “Bicicleta e pentru matze fripte”...
  5. Alte posibile “prejudecati” privind bicicleta Va invit sa cititi aceste articole: http://www.len.ro/cycling/preconceptii http://genubike.blogspot.com/2006/05/ciclismul-urban-o-moda-apusa-sau.html genubike genubike[at]yahoo[dot]com...

Leave a Reply