“Prejudecati despre bicicleta”

Incerc sa dau cateva idei de dezvoltare a argumentelor:

- “Bicicleta este un vehicul pentru copii si tineri”

Intr-adevar, odata cu varsta si cu avansarea ierarhica, statutul social poate fi imbunatatit prin achizitionarea unei masini. Dar folosirea curenta a masinii implica o serie de costuri ne-balansate: nervii din trafic, banii de benzina, etc.
In Romania, traficul incepe sa atinga puncte de gatuire, de maxim.
Utilizarea unei biciclete, fara prejudecati legate de varsta, te poate scuti de toate astea.
Si sa nu uitam ca odata cu varsta, exercitiul fizic devine din ce in ce mai important; nu doar pentru tineri!

- “Bicicleta este un vehicul prea lent”

Nu traim in marile metropole ca Seattle sau New York. Acolo ar fi de inteles. Dar marile orase ale Romaniei pot fi parcurse pe bicicleta in timpi absolut rezonabili – Timisoara in jumatate de ora, aproximativ [corectati-ma daca gresesc].
Avand in vedere ca majoritatea deplasarilor le efectuam in cadrul localitatii, este aproape contra-productiv sa folosesti masina, avand in vedere traficul pe 4 roti, care nu este departe de un apogeu. La ora de varf, o masina este mult mai lenta decat o bicicleta care se strecoara prin trafic.

- “Bicicleta este pentru zile cu vreme buna”

Aici din pacate nu sunt prea multe de argumentat. Avem strazi jalnice, fara piste, cu gropi, co soferi dementi care te stropesc si la 3 metri de sosea, darmite cand esti langa ei.
Si totusi, zilele cu vreme urata incurca si gatuie traficul in plus fata de medie. Cu un vehicul usor, ai sanse mai mari sa ajungi repede la destinatie, decat cu unul mare.

- “Bicicleta este pentru zone cu relief plat”

Oricum orasele sunt adevarate curse cu obstacole, numa’ bune de testat BMX’uri sau alte biciclete de offroad )
Daca mergem pe zicala de mai sus, vom astepta multe decade pana sa circulam cu altceva decat masini, prin orase.

- “Bicicleta este ceva pentru oameni sportivi”

A fi sportiv e chestiune de alegere personala. Poti alege sa folosesti masina, iar daca esti lenes prin definitie, nici un argument de fata nu te face sa-ti schimbi optiunea.
Orice lucru are un inceput. Exercitiul fizic il poti face pe bicicleta, implinindu-ti rutina, sau rupandu-ti mai apoi din timpul liber spre a merge la fitness sau alte balarii. Deci, se pare ca folosind-o, impusti 2 iepuri dintr-un foc .. pare o chestiune mai degraba pentru lenesi decat pentru sportivi.

- “Mersul cu bicicleta este incomod si obositor”

Iti amintesti primele ore de sofat? Cand transpirai la o banala parcare? Sau cand te uitai de 3 ori inainte sa intri in intersectie?
Si coborai din masina teapan, pentru ca nu te simteai bine, oricat reglai scaunul? La inceput, e posibil sa fie incomod sa mergi pe bicicleta. S-ar putea sa fie obositor. Dar, cum pot certifica toti ciclistii, te obisnuiesti cu asta mai repede decat ai crede. E o scuza ieftina.

- “Mersul mult cu bicicleta este nesanatoas si riscant”

Vechiul refren cu testiculele facute terci. Si cu eventualele probleme de coloana. Cert este ca avantajele contrabalanseaza net dezavantajele.

- “Cu bicicleta nu pot cara bagaje mai mari sau grele”

Cat de des cari asa ceva? Odata pe saptamana? Poate de 2 ori, daca gatesti pentru o familie mare. Dar caratul bagajelor este o ocazie buna sa folosesti masina din dotare. Sa punem masina la locul ei : folosire ocazionala, nu zilnica. Oricum pretul benzinei nu va tinde sa scada, deci un mijloc de deplasare alternativ, devine tentant.

- “Cu bicicleta nu imi pot transporta copiii”

Nu cu alea standard. Dar orice atelier iti va monta un scaunel pentru copiii mici, iar de la o anumita varsta, poate ca devine cazul sa primeasca si ei bicicleta lor?

- “Cu bicicleta nu pot umbla imbracat elegant”

Riscul Romaniei. Nordicii pot, la costum si cu bicicleta. La noi ajungi plin de praf si/sau noroi.
Dar daca este vorba de eleganta ocazionala, din banii de combustibil economisiti pana acum,iti permiti un taxi.
Iar de o solutie absolut geniala, am auzit: pur si simplu mergi la lucru in trening, si la birou tii un costum gata de a fi folosit.
Inversezi procesul cand pleci. Asta desigur daca nu ai masina de servici.

- “O bicicleta buna este prea scumpa pentru mine”

Daca aduni preturile anonamentelor la transportul in comun, observi can in 2 ani amortizezi cheltuiala initiala. Hai, fie 3, considerand ca trebuie si piese de schimb, maintenance, alte alea.
Iar daca vrei orice alt vehicul, acesta va fi din start mai scump ca bicicleta, si va implica costuri mai mari.
Long story short : cine nu vrea si pace, inventeaza toate scuzele
lumii. Cine are urechi de auzit, va auzi.

Chirila Alexandru
chirila[dot]alexandru[at]gmail[dot]com

Articole similare:

  1. Idei pentru material “Prejudecati despre bicicleta” Din experientele mele pe doua roti pot adauga si eu...
  2. Solicitare idei pentru material “Prejudecati despre bicicleta” Dragi colegi biciclisti, Am inceput sa lucrez, printre altele, la...
  3. Prejudecati si bicicleta - “Bicicleta este un vehicul pentru copii si tineri” Exact....
  4. Alte “prejudecati” Nu stiu daca prejudecatile acestea: “Bicicleta e pentru matze fripte”...
  5. Alte posibile “prejudecati” privind bicicleta Va invit sa cititi aceste articole: http://www.len.ro/cycling/preconceptii http://genubike.blogspot.com/2006/05/ciclismul-urban-o-moda-apusa-sau.html genubike genubike[at]yahoo[dot]com...

Leave a Reply