Archive for Iunie, 2010

Benzi de ghidaj pe trotuarele din Viena

Miercuri, Iunie 30th, 2010

Am descoperit ca si in Viena se fac benzi de ghidaj pentru biciclete pe trotuare. Sunt destul de late si probabil ca nu sunt obligatorii.

Urmatorul obiectiv pentru asociatia BateSaua este sa convinga autoritatile noastre sa scoata caracterul de ‘obligativitate’ al benzilor noastre bucurestene si sa introduca doar caracterul de ‘recomandare’. Sper sa reusesc.

Descarcati aici documentul “Viena redescopera roata bicicletei”

Bate Saua - foto piste Viena


Iata mesajul unui colaborator:
“So in Vienna bicycles are vehicles too, with a right of way and their own travel land.  The thing is the lane moves from the street to the sidewalk and back.  It also moves around on the sidewalk.  In the bicycle lane a cyclist has the right of way, no exceptions, ever.  As a pedestrian you take your life in your hands when you try to cross the bike lane.  Polite Viennesse will ring a bell and growl at you in German, the ruder variety will mow you down without looking back, and you are at fault if you are in the bike lane.

The lane is clearly marked in the street with painted lines and a cyclist image.  On the sidewalk they have a giant blue circle with a cyclist every few hundred meters.  If you ever visit Vienna be mindful of the blue circle!!!”

L-am intalnit in sediul Magazinului VELOTECA si pe celebrul astronaut roman Dumitru Prunariu, care este acum Presedinte al Comitetului ONU pentru Utilizarea Pasnica a Spatiului Extra-atmosferic (COPUOS) de la Viena. Am stat un pic de vorba despre noua lui achizitie, o bicicleta pliabila, cat si despre utilizarea bicicletei in Capitala austriaca:

Bate Saua si FBR – la VeloCity Global 2010, Copenhaga

Miercuri, Iunie 30th, 2010

Asociatia BateSaua sa Priceapa Iapa si Federatia Biciclistilor (si Biciclistelor) din Romania au fost prezente la VeloCity Global 2010, la Copenhaga:

http://velobello.wordpress.com/2010/06/23/copenhagen-day-one-my-trip-my-first-impression/

Infrastructura de biciclete pentru tineri in sectorul 1

Vineri, Iunie 18th, 2010

Tineriii de la CLTB1 au identificat ca una din problemelor lor tocmai lipsa de piste si parcari pentru biciclete, asa ca le-a prins bine sa le fiu alaturi si sa sustinem impreuna chestia asta fata de autoritati. Sper sa fie cu folos.

Intrebarile cheie carora am incercat sa le gasim un raspuns sunt:
- Care sunt domeniile de interes ale tinerilor de liceu?
- Care sunt principalele probleme cu care se confrunta?
- Ce idei de solutii si proiecte avem? Ce recomandari putem inainta institutiilor publice si organizatiilor neguvernamentale din Sectorul 1?

Printre cei care si-au anuntat pana acum participarea la program se afla:
- Doina Melinte, presedintele Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret
- Reprezentanti de la Directia de Tineret a Municipiului Bucuresti
- Reprezentanti de la Consiliul Tineretului din Romania prin Fundatia pentru Tineret Bucuresti
- Reprezentanti de la Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania
- Reprezentanti de la Centrul de Voluntariat Bucuresti

Vor fi implicati in dezbatere si reprezentanti ai unor organizatii cu vechime in domeniu: Euro26, MASTER Forum si reprezentanti ai organizatiilor de tineret ale partidelor politice: Tineretul National Liberal.

Metoda Spatiului Deschis (Open Space Technology)
Metoda Spatiului Deschis este o metoda de participare potrivita pentru grupuri largi si care presupune resurse minime din partea organizatorilor. Este o metoda de planificare in care participantii se auto-organizeaza. Numele ei este inselator, deoarece procesul poate fi numit oricum altcumva decat tehnic sau tehnologic. In realitate, metoda a fost conceputa de catre Harrison Owen, un consultant american specializat in managementul organizatiilor, la mijlocul anilor ‘80. La unul dintre evenimentele de tip Open Space sponsorii au adaugat din greseala termenul “technology” in titlu, iar de atunci asa i-a si ramas numele. In acest caz, poate ca ar fi mai bine sa intelegem prin “technology” “tehnica”, “metoda”, “instrument”.

Sinteza discutiilor, impreuna cu cele 800 de chestionare aplicate de Consiliul Local al Tinerilor Sector 1 in liceele din sector si fotografiile din cadrul expozitiei tip ‚photovoice’ vor deveni baza pentru un Plan Local de Actiune pentru Tineret la nivelul Sectorului 1 pe care il vom promova public.

Ce este PhotoVoice: http://en.wikipedia.org/wiki/Photovoice
Iata cateva imagini care ilustreaza clar faptul ca tinerii incep sa ia atitudine, sa constientizeze problemele societatii bucurestene in materie de transport alternativ:

Imagini din expozitia “PhotoVoice”:
(mai mult…)

Bate Saua la Street Delivery

Miercuri, Iunie 9th, 2010