Despre traficul din Bucuresti
Luni, Iunie 30th, 2008Iata un articol aparut in publicatia online “Vivid”:
http://www.vivid.ro/index.php/issue/94/page/Economics%20and%20Business/tstam
Iata un articol aparut in publicatia online “Vivid”:
http://www.vivid.ro/index.php/issue/94/page/Economics%20and%20Business/tstam
Am initiat anul trecut un proiect numit “VELORUTIA. O revolutie pe doua roti” in Bucuresti, dar evident urma sa aiba un efect national.
In primavara lui 2008 an orientat Velorutia spre scoli: proiectul VELORUTIA INCEPE DIN SCOALA, a reusit sa identifice si sa “formeze” o noua generatie de “Tineri Velorutionari”. Acestia sunt mult mai reactivi la apelul nostru “-Libertate! Sanatate! Mobilitate!”… Am avut déjà un mare succes convingand Primaria Generala si Primaria Sectorului 1 sa se implice prin finantari si donatii de biciclete si rastele. Acum, scolile si liceele incep sa ne caute si sa invete ce inseamna “cultura bicicletei” in mediul urban.
Anul acesta am initiat o extindere numita VELORUTIA NATIONALA – partea 1.
“partea 1″ deoarece am obtinut finantare de la Fundatia pentru Parteneriat (cei care deja finanateaza acum si proiectul “VELORUTIA INCEPE DIN SCOALA“) doar pentru extinderea in patru orase. Sper sa reusesc in continuare sa dezvolt si Partea a 2a, a 3a etc…”Intoarcerea Velorutiei” sau “Razbunarea Velorutiei” … glumesc
Marsul Velorutionarilor se doreste a fi un fel de stafeta pe care sa o initieze BateSaua, sa dam cu ea pase pe tot terenul si sa fie preluata de alte orase. Sa facem un eveniment traditional, anual, o provocare permanenta catre cei care abia asteapta primavara pentru a incepe sa faca iar miscare si sa isi dezmorteasca burtica sedentara.
Iata, s-au anuntat oameni din Cluj si din Targoviste care vor sa vina alaturi de noi, s-au aratat si oameni din Constanta care ne-au insotit pe ultimii 40km…
(mai mult…)
Biciclistii care incalca legea si circula in mod antisocial o fac doar din cauza ca regulile de circulatie sunt facute impotriva lor, afirma un purtator de cuvant al campaniei biciclistilor in Marea Britanie:
Ieri ( sambata 28 iunie 2008) s-a desfasurat editia iunie 2008 a marsului biciclistilor clujeni.
Au fost peste 100 de biciclisti, ceea ce este multumitor dat fiind ca multi sunt deja in concediu sau vacanta iar multi studenti sunt inca in sesiune…
A fost lume de toate varstele, cu toate felurile de echipament.. . Mai concret, am avut si participanti de 2-3 ani, stand pe scaunele de cadru ale bicicletelor parintilor lor, si copii mai marisori si adolescenti, si tineri, si oameni de varsta medie, dar si varstnici…
Au fost si cursiere, si mountain bike-uri, si biciclete de oras, si batrane “Ukraine” cu o viteza, si BMX-uri, si trekking-uri, si o bicicleta dorsala, inclusiv o bicicleta de lemn!
S-a ramarcat printre participanti si d-na Victoria Toth, care la cei 81 de ani impliniti este in continuare o biciclista activa si pasionata… si a participat la multe editii ale marsului biciclistilor clujeni, dar si la alte evenimente.. . Si la aceasta editie a parcurs tot traseul, tinand ritmul cu inteaga coloana de biciclisti.. . Cu aceasta ocazie i-am oferit o diploma de excelenta ca biciclista veterana, din partea Clubului de Cicloturism NAPOCA, site-ului www.reactieinlant.ro si ziarului Cetateanul Clujean, iar TVR-ul i-a luat un interviu…
Ca si la alte editii, ne-am bucurat de atentia mass-mediei. .. Printre altele, marsul a fost filmat de o echipa TVR, care a si luat diverse interviuri.. . Un material de cateva minute va fi difuzat pe postul national intr-o dimineata din zilele urmatoare…
Vremea a tinut cu noi, nu a fost foarte cald, dar nici nu ne-a plouat, desi la un moment dat ne-au “speriat” cativa stropi de ploaie si unii ne-am pregatiti pelerinele ( dar nu a mai fost cazul).
Spre deosebire de alte editii, nu am mai fost escortati de Politie, desi desigur si aceasta editie a avut aprobarea Politiei si Primariei… … Se pare ca s-au convins ( atat Politia Rutiera si Jandarmeria, cat si Politia Comunitara) ca nu suntem un pericol public si nici niste nebuni care trebuie paziti sa nu faca rau cuiva sau sa se puna pe sine in pericol, ci ca e foarte normal sa circuli cu bicicleta in oras, fie si in grup mai numeros… Nici soferii nu au reactionat altfel decat cu cate un claxon din partea unora mai “smecheri”.. . Nu au fost incidente…
Traseul a fost cel anuntat initial, trecand prin cart. Grigorescu si prin cart. Marasti, incluzand ca de fiecare data strazi pe care nu am mai fost pana acum, dar si sectiuni ale pistelor pt biciclete deja realizate de Primarie in conditii mai mult sau mai putin acceptabile .
De exemplu am putut vedea ca in sfarsit a intrat in reparatii portiunea de pista pt biciclete de pe malul SOmeului, care avea in zeci de locuri fisuri si rupturi dupa ce au trecut pe / peste ea masini de mare tonaj cu ocazia lucrarilor care au betonat si spurcat dpdv peisagistic si ecologic malul Somesului in zona respectiva.. .
La finalul actiunii, spre deosebire de alte editii, nu ne-am intors la locul de plecare, ci ne-am oprit in zona pietonala a bd. Eroilor, unde multi participanti au ramas mai mult de o ora la discutii, schimb de idei si experienta.. . o buna ocazie de cunoastere reciproca…
Am mai primit cu aceasta ocazie de la participanti cateva duzini de tabele cu semnaturi de sustinere pt apelul lansat autoritatilor locale in septembrie 2007 pentru promovarea bicicletei in mediul urban si s-au distribut fluturasi si autocolante cu rol informativ, ex. despre lista de discutii clujbike si site-ul www.reactieinlant.ro
Inaintea inceperii marsului am mai facut diverse anunturi publice despre proiectiile de imagini biciclistice pe care le organizam la Biblioteca HELTAI joia seara, despre actiunile ciclotruistice de la sfarsit de saptamana si despre cele doua ture cicloturistice montane mai lungi din aceasta vara organizate de CCN, despre stadiul si perspectivele colaborarii cu Primaria, despre perspectiva realizarii unui ghid cicloturistic al imprejurimilor Clujului, despre stadiul proiectului VELORUTIA NATIONALA I la Cluj…
Amintesc faptul ca a fost a 10-a editie a seriei de marsuri biciclistice lunare, incepute in septembrie 2007, ca o continuare si amplificare a seriei incepute in 1998 dar care erau organizate de CCN doar de 2-3 ori pe an. Multumim lui Geza. G. pentru efortul organizatoric ( el s-a ocupat si de data asta de aprobarile de la Primarie si Politie si de anuntarea prin www.reactieinlant.ro etc.), lui Marius M. pentru autocolante, lui Adi D. si Ovidiu P. pentru facilitarea mediatizarii. … si tuturor celor care ne-au ajutat organizatoric sau au participat la actiune…
Radu Mititean
director executiv
Clubul de Cicloturism NAPOCA
Felicitari Asociatiei Run4Fun (Cristian Stasisin si Galicz Levente)!
INVITATIE
la editia iunie 2008 a
MARSULUI BICICLISTILOR CLUJENI
Sambata, 28 iunie 2008, se va desfasura la Cluj o noua editie a marsului biciclistilor clujeni ( a zecea din seria lunara inceputa in toamna anului 2007).
Intalnirea va fi si de data aceasta in Skate Park-ul de langa Palatul Telefoanelor / Parcul IL Caragiale ( acces din str.Baritiu) , la ora 17:00.
Traseul propus pentru aceasta editie vizeaza Cenrul, cartierele Grigorescu si Marasti:
Skate Park – str. Ferdinand – str. Dragalina – str. O. Goga – str. Al. Vlahuta – str. Fintinele – str. Miraslau – bd. 1 Decembrie 1918 – pasarela – pista biciclete pe malul Somesului – str. Uzinei Electrice – aleea Stadionului – str. G.Cosbuc – str. Motilor – str. Petru Maior – p-ta L. Blaga – str. A.Iancu – p-ta Cipariu – p-ta St.cel Mare – Calea Dorobantilor – giratoriu Marasti – bd. 21 Decembrie 1989 – p-ta Unirii – bd.Eroilor.
La final, spre deosebire de alte editii, nu ne reintoarcem la Skate Parc, si ne oprim pe bd.Eroilor in zona pietonala, unde sunt banci si rastele pt biciclete, si care vrea poate ramane la discutii si la un suc pe terasele existente…
Ca de obicei, de organizarea si coordonarea marsuuli se ocupa colegul nostru Groller Geza iar detalii suplimentare puteti gasi pe site-ul de Internet pe care el il administreaza : www.reactieinlant. ro
Actiunea de sambata are, ca si celelalte editii, atat rolul social si recreativ de intalnire, discutii si pedalare impreuna pentru biciclistii clujeni, cat si rolul militant de crestere a vizibilitatii biciclistilor in fata publicului, presei si autoritatilor si implicit de presiune psihologica pentru cresterea acceptantei si sprijinului public pentru promovarea bicicletei in general si pentru realizarea de facilitati pentru circulatia cu bicicleta in oras in special.
Si cu ocazia acestui mars vom mai aduna semnaturi pentru petitia lansata in 22 septembrie 2007 catre autoritatile locale clujene pe tema infrastructurilor pt biciclete in CLuj, precum si tabele gata completate de participantii la editii precedente ale marsurilor.
De asemenea, vom mai distribui fluturasi informativi despre lista clujbike, despre proiectul VeloRutia si despre CCN, despre actiunile pro-biciclistice programate in lunile urmatoare ( proiectii de imagini, actiuni cicloturistice, proiecte de noi infrastructuri pentru circulatia bicicletelor in CLuj, la a caror documentare lucram cu Primaria etc.)
Actiunile se inscriu in proiectul VELORUTIA LA CLUJ, parte a campaniei VELORUTIA NATIONALA I, desfasurat de Asociatia BATE SAUA Bucuresti in parteneriat cu Clubul de Cicloturism NAPOCA Cluj-Napoca, Asociatia BIKE ATTACK Resita, Asociatia PRO BICICLO URBO Targu Mures si Federatia Biciclistilor din Romania, cu sprijinul Fundatiei penru Parteneriat Miercurea CIuc, in cadrul programului “Atitudine si
Implicare”.
Anuntati actiunea de sambata si altor biciclisti, sa fim cat mai multi!
Radu Mititean
director executiv CCN
P.S. va invitam sa ne trimiteti imagini si impresii la “cald”
- “Bicicleta este un vehicul pentru copii si tineri”
Exact. Poti fi tanar la 65 de ani si batran la 30. Tu alegi.
- “Bicicleta este un vehicul prea lent”
Atunci cum e masina? Si pana la urma unde ne grabim? Nu e mai bine sa ajungi la destinatie relaxat si bine dispus?
Desi asta nu e un argument pentru convingerea unuia de la volan, de multe ori un traseu pe bicicleta de o zi intreaga mi s-a parut mai scurt decat acelasi traseu parcurs cu masina in 3h. Asta pentru ca cele 3h la volan a fost un timp pierdut pentru a ajunge de la A la B pe cand ziua pe bicicleta a fost distractie. Asa ca timpul perceput e altul decat cel masurat pe ceas.
- “Bicicleta este pentru zile cu vreme buna”
Eu circul zilnic in toate anotimpurile pe bicicleta echipata cu aparatori lungi. Am tot timpul o pelerina la mine. Imi fac traseele in asa fel incat sa am cat mai putin contact cu traficul auto asa ca stropitul iara nu e o problema pentru mine.
- “Mersul mult cu bicicleta este nesanatoas si riscant”
O viata sedentara e mai riscanta si mult mai nesanatoasa.
- “Cu bicicleta nu pot cara bagaje mai mari sau grele”
Lucruri extrem de mari intradevar e mai dificil (dar se poate). Dar cumparaturile uzuale se pot transporta chiar foarte usor. E nevoie de un portbagaj pe bicicleta. Saptamana trecuta am adus de la un supermarket din afara orasului o masina de cusut si o bormasina (in acelasi transport) pe bicicleta mea cu roti de 20″. Fara nici o problema. Daca mergeam cu masina clar nu ma incadram in pauza de masa de la servici, dar asa mi-au ramas 20 minute din pauza de 1h.
- “Cu bicicleta nu imi pot transporta copiii”
Noi am facut ture de 50km/zi cu copilul inainte sa aiba 2 ani (in rulota care mai e de vanzare). Cu scaunul am avut mai putin succes ca adormea instantaneu. Ar fi bine sa avem piste sigure ca sa poata oricine sa isi care copilul in siguranta cu bicicleta.
gerzson
gerzson[at]gmail[dot]com
Din experientele mele pe doua roti pot adauga si eu urmatoarele:
- “Bicicleta este un vehicul pentru copii si tineri”
Bicicleta este un vehicul pentru toate varstele, e un mijloc de transport, un mod placut de a pastra tonusul muscular, de a creste capacitatea respiratorie, o pasiune, un joc, o reteta de a ramane…. mereu tanar, mereu copil.
- “Bicicleta este un vehicul prea lent”
Din experienta mea, la orele de varf in oras, plecand deodata de la servici spre casa, pe aceeasi distanta parcursa, cu bicicleta se ajunge la punctul terminus in anumite situatii la jumatatea timpului fata de cel parcurs cu masina. Trageti concluzii!
- “Bicicleta este pentru zile cu vreme buna”
Cu o imbracaminte adecvata, bicicleta este un vehicul pentru toate anotimpurile. Testati intr-o zi ploioasa orice imbracaminte din Gore – Tex si veti fi uimiti. Apa perleaza pe suprafata hainelor si ajungeti acasa uscati. Dupa o astfel de experienta anotimpul ploios nu ne mai ingrozeste. Pe perioada iernii, de asemenea, imbracamintea este esentiala. Atunci e bine sa avem grija de caile respiratori, ca in rest, pedalatul pe bicicleta este cel care ne mentine temperatura corpului la parametrii ideali. Vara e bine sa ne ferim de insolatii, acoperindu-ne capul. Asta e tot.
- “Bicicleta este pentru zone cu relief plat”
) no coment.
- “Bicicleta este ceva pentru oameni sportivi”
Bicicleta este ceva pentru oameni ce pot deveni sportivi.
- “Mersul cu bicicleta este incomod si obositor”
Mersul cu bicicleta devine un mod de viata o data ce ti-a intrat in sange.
- “Mersul mult cu bicicleta este nesanatos si riscant”
De cand circul cu bicicleta in toate anotimpurile, am uitat ce inseamna cuvantul viroza. Miscarea si aerul liber sunt mai bune decat orice antibiotic. Referitor la risc, nu cunosc statisticile, dar inclin sa cred ca avionul sau masina au facut mai multe victime decat bicicleta.
- “Cu bicicleta nu pot cara bagaje mai mari sau grele”
Cu bicicleta nu pot cara un frigider sau un dulap, dar de ce exista transport gratuit la domiciliu pentru obiecte voluminoase sau grele? In alte situatii de transport, bicicleta se transforma in caraus.
- “Cu bicicleta nu imi pot transporta copiii”
Aici exista oarecare riscuri si temeri. Solutia este o retea de piste pentru biciclete care sa impanzeasca orasul, nu doar 3 – 4 segmente fara continuitate, facute in campaniile electorale. Am convingerea ca daca in tara noastra vom ajunge si la o astfel de performanta, numarul biciclistilor de toate varstele ar creste, ca atare si numarul persoanelor ce ar transporta cu bucurie copii spre gradinite sau scoli, ca mai tarziu si acestia sa o faca dupa exemplul parintilor. Nu mai vorbim de traseele din afara localitatilor (utopie) pe care parintii le-ar folosi cu siguranta mult mai des dacat inchizand copilul intr-o masina din care nu vede aproape nimic. Pe bicicleta, copilul are contact direct cu natura si isi dezvolta perceptiile. Castigul e maxim.
- “Cu bicicleta nu pot umbla imbracat elegant”
In cazul domnisoarelor si doamnelor e adevarat: nu poti pedala pe tocuri de 10 cm si rochie lunga pe bicicleta. Si totusi, la un concert, conferinta, teatru sau alte situatii care impun o anumita tinuta, exista variante: Un sacou, un pantalon elegant si un pantof ce sa nu depaseasca 5 cm, ne poarta pe doua roti spre destinatie chiar cu priviri admirative in jur. Testati domnisoarelor si doamnelor! Pentru barbati chiar nu vad nici un argument in afara curajului care de multe ori lipseste.
In ceea ce priveste mersul pe bicicleta la servici, nu e nici o problema. In anotimpul ploios se pot imbraca haine de protectie peste cele de servici iar acolo, iese fluturele din cocon!
La locul meu de munca suntem 3 colege care mergem cu bicicleta la lucru (vara, chiar cu rochii sau fuste adecvate). Unde e problema?
- “O bicicleta buna este prea scumpa pentru mine”
Nu e un argument! Putem renunta in favoarea unei biciclete la zeci de maruntisuri de care de fapt nu avem nevoie, dar asta doar un biciclist o stie. Poate in curand o vor afla mai multi locuitori ai plaiului nostru mioritic. Am vazut parcari de sute de biciclete in orasele din Europa. Oare toti sa fie putrezi de bogati? Ma indoiesc. Oare toti sa fie niste amarati ce nu isi pot cumpara o masina? Ma indoiesc. Oare toti sa aibe o gandire mai larga decat a noastra? E trist, dar posibil.
parafrazand titlul filmului ce a aparut nu de mult, eu va pot spune doar atat:
P.S. I love my bike!
Nicoleta Marcu
nicoleta[dot]marcu[at]yahoo[dot]com
Incerc sa dau cateva idei de dezvoltare a argumentelor:
- “Bicicleta este un vehicul pentru copii si tineri”
Intr-adevar, odata cu varsta si cu avansarea ierarhica, statutul social poate fi imbunatatit prin achizitionarea unei masini. Dar folosirea curenta a masinii implica o serie de costuri ne-balansate: nervii din trafic, banii de benzina, etc.
In Romania, traficul incepe sa atinga puncte de gatuire, de maxim.
Utilizarea unei biciclete, fara prejudecati legate de varsta, te poate scuti de toate astea.
Si sa nu uitam ca odata cu varsta, exercitiul fizic devine din ce in ce mai important; nu doar pentru tineri!
- “Bicicleta este un vehicul prea lent”
Nu traim in marile metropole ca Seattle sau New York. Acolo ar fi de inteles. Dar marile orase ale Romaniei pot fi parcurse pe bicicleta in timpi absolut rezonabili – Timisoara in jumatate de ora, aproximativ [corectati-ma daca gresesc].
Avand in vedere ca majoritatea deplasarilor le efectuam in cadrul localitatii, este aproape contra-productiv sa folosesti masina, avand in vedere traficul pe 4 roti, care nu este departe de un apogeu. La ora de varf, o masina este mult mai lenta decat o bicicleta care se strecoara prin trafic.
- “Bicicleta este pentru zile cu vreme buna”
Aici din pacate nu sunt prea multe de argumentat. Avem strazi jalnice, fara piste, cu gropi, co soferi dementi care te stropesc si la 3 metri de sosea, darmite cand esti langa ei.
Si totusi, zilele cu vreme urata incurca si gatuie traficul in plus fata de medie. Cu un vehicul usor, ai sanse mai mari sa ajungi repede la destinatie, decat cu unul mare.
- “Bicicleta este pentru zone cu relief plat”
Oricum orasele sunt adevarate curse cu obstacole, numa’ bune de testat BMX’uri sau alte biciclete de offroad )
Daca mergem pe zicala de mai sus, vom astepta multe decade pana sa circulam cu altceva decat masini, prin orase.
- “Bicicleta este ceva pentru oameni sportivi”
A fi sportiv e chestiune de alegere personala. Poti alege sa folosesti masina, iar daca esti lenes prin definitie, nici un argument de fata nu te face sa-ti schimbi optiunea.
Orice lucru are un inceput. Exercitiul fizic il poti face pe bicicleta, implinindu-ti rutina, sau rupandu-ti mai apoi din timpul liber spre a merge la fitness sau alte balarii. Deci, se pare ca folosind-o, impusti 2 iepuri dintr-un foc .. pare o chestiune mai degraba pentru lenesi decat pentru sportivi.
- “Mersul cu bicicleta este incomod si obositor”
Iti amintesti primele ore de sofat? Cand transpirai la o banala parcare? Sau cand te uitai de 3 ori inainte sa intri in intersectie?
Si coborai din masina teapan, pentru ca nu te simteai bine, oricat reglai scaunul? La inceput, e posibil sa fie incomod sa mergi pe bicicleta. S-ar putea sa fie obositor. Dar, cum pot certifica toti ciclistii, te obisnuiesti cu asta mai repede decat ai crede. E o scuza ieftina.
- “Mersul mult cu bicicleta este nesanatoas si riscant”
Vechiul refren cu testiculele facute terci. Si cu eventualele probleme de coloana. Cert este ca avantajele contrabalanseaza net dezavantajele.
- “Cu bicicleta nu pot cara bagaje mai mari sau grele”
Cat de des cari asa ceva? Odata pe saptamana? Poate de 2 ori, daca gatesti pentru o familie mare. Dar caratul bagajelor este o ocazie buna sa folosesti masina din dotare. Sa punem masina la locul ei : folosire ocazionala, nu zilnica. Oricum pretul benzinei nu va tinde sa scada, deci un mijloc de deplasare alternativ, devine tentant.
- “Cu bicicleta nu imi pot transporta copiii”
Nu cu alea standard. Dar orice atelier iti va monta un scaunel pentru copiii mici, iar de la o anumita varsta, poate ca devine cazul sa primeasca si ei bicicleta lor?
- “Cu bicicleta nu pot umbla imbracat elegant”
Riscul Romaniei. Nordicii pot, la costum si cu bicicleta. La noi ajungi plin de praf si/sau noroi.
Dar daca este vorba de eleganta ocazionala, din banii de combustibil economisiti pana acum,iti permiti un taxi.
Iar de o solutie absolut geniala, am auzit: pur si simplu mergi la lucru in trening, si la birou tii un costum gata de a fi folosit.
Inversezi procesul cand pleci. Asta desigur daca nu ai masina de servici.
- “O bicicleta buna este prea scumpa pentru mine”
Daca aduni preturile anonamentelor la transportul in comun, observi can in 2 ani amortizezi cheltuiala initiala. Hai, fie 3, considerand ca trebuie si piese de schimb, maintenance, alte alea.
Iar daca vrei orice alt vehicul, acesta va fi din start mai scump ca bicicleta, si va implica costuri mai mari.
Long story short : cine nu vrea si pace, inventeaza toate scuzele
lumii. Cine are urechi de auzit, va auzi.
Chirila Alexandru
chirila[dot]alexandru[at]gmail[dot]com
Va invit sa cititi aceste articole:
http://www.len.ro/cycling/preconceptii
http://genubike.blogspot.com/2006/05/ciclismul-urban-o-moda-apusa-sau.html
genubike
genubike[at]yahoo[dot]com
Nu stiu daca prejudecatile acestea: “Bicicleta e pentru matze fripte” si “Nu cu bicicleta agatzi femea (sic)” ar putea fi incadrate la “Principalele prejudecati despre bicicleta”.
Va invit sa cititi comentariul de mai jos, aparut aici:
http://www.adevarul.ro/articole/alergati-de-caini-prin-bucuresti/322398
————–
Bicicleta e pentru matze fripte
de Miliardar in data de 2007-08-11 01:36:33
“Uamenii adevarati isi ia masini bengoase. Vorba unui tovarash deal meu: nu cu bicicleta agatzi femea ci cu mashina de fitze. pana una alta io raman cu masina mea de 44 500 euro fara taxe cumparata din austria sii las pe domnii matze fripte frantzuji cu rablele lor de 2 parale.”
————-
Precizare: “frantzujii cu rablele lor de 2 parale”, sunt cei patru studenti francezi care au parcurs anul trecut, 3800 de km prin Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Ceha, Austria, Ungaria, Slovenia, Bulgaria si Romania.
Toate cele bune si foarte bune,
Gheorghe SINPETREAN
gheo_sinpetrean[at]yahoo[dot]com
Dragi colegi biciclisti,
Am inceput sa lucrez, printre altele, la un document de pozitie referitor la principalele PREJUDECATI / idei false care exista, cu o larga raspandire, la nivelul publicului din Romania ( si desigur si la nivelul autoritatilor, politicienilor, jurnalistilor etc.) – care sunt ele si de ce respectivele idei sunt exagerate sau scoase din context sau necorespunzatoare realitatii.
Nu de idei de cum sa argumentam de ce acele chestii sunt prejudecati e cea mai mare nevoie, ci de idei privind gruparea intr-un numar restrans de categorii ( probleme serioase dar distincte, de acelasi nivel, deci nu aflate in relatie cauza-efect) si respectiv formularea lor in exprimari simple si usor de “digerat” de catre public.
Va redau mai jos un draft / o prima propunere, care sa va indice cam la ce ma gandesc:
PREJUDECATI CU PRIVIRE LA BICICLETA:
- “Bicicleta este un vehicul pentru saraci”
- “Bicicleta este un vehicul pentru copii si tineri”
- “Bicicleta este un vehicul prea lent”
- “Bicicleta este pentru zile cu vreme buna”
- “Bicicleta este pentru zone cu relief plat”
- “Bicicleta este ceva pentru oameni sportivi”
- “Mersul cu bicicleta este incomod si obositor”
- “Mersul mult cu bicicleta este nesanatoas si riscant”
- “Cu bicicleta nu pot cara bagaje mai mari sau grele”
- “Cu bicicleta nu imi pot transporta copiii”
- “Cu bicicleta nu pot umbla imbracat elegant”
- “O bicicleta buna este prea scumpa pentru mine”
Desigur, fiecare prejudecata prezentata urmeaza sa fie explicitata si insotita de argumente si exemple de ce anume noi consideram ca este o prejudecata, o idee care nu se verifica in realitate, cel putin nu la modul general cum e perceputa…
De exemplu, m-am gandit pentru prejudecata – “Bicicleta este un vehicul pentru săraci” la urmatoarea formulare completa:
———————–
PREJUDECATA 1:
”Bicicleta este un vehicul pentru saraci”
Multi mai cred in Romania ca bicicleta este un vehicul pentru lumea a III-a sau pentru saraci, pentru cei care nu isi permit sa aiba sau sa utilizeze un autoturism”
IN REALITATE, gradul de utilizare a bicicletei este cu atat mai ridicat si in crestere cu atat mai puternica in ultimele doua decenii, cu cat tara respectiva este mai dezvoltata.
Astfel, in Europa, nivelele si cresterile cele mai puternice ca si grad de utilizare a bicicletei ca mijloc de transport in mediul urban se inregistreaza tocmai in tarile cele mai dezvoltate (Germania, Elvetia, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Belgia, Franta, Austria, Norvegia, Suedia…). In schimb, cele mai reduse nivele de utilizare a bicicletei ca mijloc utilitar de transport se inregistreaza tocmai in tarile mai modest dezvoltate (Portugalia, Spania, Grecia, Irlanda, tarile balcanice si unele dintre cele nou intrate in UE).
Aproape toti biciclistii cotidieni din tarile dezvoltate au autoturism, au carnet de conducere, au destui bani de benzina, doar ca circula in oras cu masina doar cand chiar este o nevoie obiectiva, si nu pot sa si-o rezolve mergand cu bicicleta, pe jos sau cu mijlace de transport in comun.
In tarile UE nu foarte dezvoltate dar aflate de mai mult timp in proces intens de evolutie economica si sociala ( ex. Portugalia, Spania, Irlanda, dar si Polonia, Cehia, Estonia…) se inregistreaza cresteri puternice ale utilizarii bicicletei, inclusiv sau mai ales in randurile celor mai instariti, ca dovada ca nu diferentele culturale, istorice, politice sau climatice sunt determinante….
Dimpotriva, in tarile din lumea a III-a, gradul de utilizare a bicicletei este in reducere, pe masura ca unii devin mai bogati si nu
sunt informati sau constienti de avantajele utilizarii biciceltei si/ sau, influentati de cultura automobilistica si snobismul specific acestor conjuncturi, cred ca circuland cu un autoturism isi pot arata o superioritate sociala. Acelasi fenomen s-a manifestat si se mai manifesta in tari europene mai putin dezvoltate, inclusiv in Romania.
In concluzie bicicleta este un vehicul de viitor, al lumii dezvoltate, nicidecum ceva tinand de trecut sau de subdezvoltare. Romania, daca promoveaza bicicleta, merge spre tarile dezvoltate, nu spre cele din lumea a III-a…
—————————–
Cu multumiri anticipate pentru sugestii si observatii,
Radu Mititean (Clubul de Cicloturism Napoca / Federatia Biciclistilor din Romania)