Archive for Mai, 2008

O noapte alba, pe bicicleta prin Galeriile de Arta

Vineri, Mai 23rd, 2008

Asociatia Bate Saua sa Priceapa Iapa va invita pe bicicleta la Noaptea Alba a Galeriilor din 23-24 Mai 2008:

Fotografii si filme de la Marsul Velorutionarilor

Joi, Mai 22nd, 2008

Fotografii si filme de la Costi Ofileanu (a.k.a. “Urs pe 2 roti):

Foto: http://picasaweb.google.ro/UrsulP2Roti/LaMarePeBiciclet a1718052008CuLucianMandrutaSiGeobatesaua

Filme: http://www.youtube.com/watch?v=9682qD6WnO0#GU5U2spHI_4


17-18 MAI S-A DESCHIS SEZONUL DE CICLOTURISM!

Miercuri, Mai 21st, 2008

Dragi romani, inghesuiti in trafic!

IN WEEKEND-UL 17-18 MAI S-A DESCHIS SEZONUL DE CICLOTURISM!

CU BICICLETA, CU LUCIAN MANDRUTA SI GEOBATESAUA, LA MARE!!

Insotiti de peste 30 de membri simpatizanti ai asociatiei BATE SAUA SA PRICEAPA IAPA, sau de simpli amatori ai mersului pe bicicleta, cei doi au parcurs in doua zile aproximativ 270 de kilometri, pe bicicleta. Au urmat un itinerariu de-a lungul rutei Bucuresti – Slobozia – Constanta, care a oferit atat farmec, cat si dificultate.

In prima zi (sambata 17 mai), au fost parcursi 130 kilometri: Bucuresti – Urziceni – Slobozia. Plecarea, la ora 09.30 din Bucuresti, sosirea la orele 16.30 in Slobozia. Sapte ore in sa.
A doua zi (duminica, 18 mai), au mai fost parcursi inca 140 kilometri: Slobozia – Tandarei – Giurgeni – Harsova – N. Balcescu – M. Kogalniceanu – Constanta. Plecarea, la ora 07.30 din Slobozia, sosirea la orele 19.30 in Constanta. Aproape 12 ore de pedalare.
Pe tronsonul Giurgeni – M. Kogalniceanu, dealurile dese si vantul foarte puternic, venit din fata, a incetinit extraordinar de mult ritmul deplasarii: se inainta cu o medie de 10 km / ora, iar la coborare, abia se atingea viteza de 25km/ora.
La destinatie, au ajuns 40 de biciclisti, cu varste cuprinse intre 16 si 70 de ani. In Nicolae Balcescu,  s-au alaturat si cativa “velocipezi” constanteni, veniti sa salute demersul celor de la BateSaua. Cativa dintre participanti au venit abia duminica, astfel incat au “inghitit” cei 270 de kilometri intr-o singura zi!
Marin Cenusa, un cicloturist in varsta de 70 de ani, a dovedit oricui ca mersul pe bicicleta, chiar si la varste inaintate, este foarte simplu, fara a fi un sportiv profesionist. El a plecat primul si a ajuns tot primul, fara nicio problema! Au pedalat cot la cot, doua perechi tata-fiu. Au pedalat, cot-la-cot cu barbatii, trei femei.

Iata o mica evaluare a participantilor:
Sub 20 de ani: maxim 5 persoane
Intre 20 si 30 de ani: 7 pers
Intre 30 si 40 de ani: 9 pers
Peste 40 de ani – 50: 2 pers
Intre 50 si 60: 2 pers
Intre 60 si 70: 1 pers

Prin acest Mars, care puncteaza inceputul campaniei “Velorutia Nationala” initiata de asociatia Bate Saua sa Priceapa Iapa, se face un apel:

- La Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile – sa promoveze utilizarea bicicletei ca mijloc ecologic de deplasare si transport urban, inclusiv prin promovarea politicilor, reglementarilor si infrastructurilor necesare, sa promoveze cicloturismul ca forma de turism cu impact redus de mediu, inclusiv promovând “drumurile verzi” si traseele cicloturistice, si sa ia masurile necesare admiterii accesului bicicletelor pe diguri si încurajarii circulatiei biciclistice pe malul apelor si în arii naturale protejate.

- La Ministerul Internelor si Reformei Administrative – sa promoveze realizarea infrastructurilor si altor masuri pro-biciclete de catre autoritatile locale, precum si sa dea curs propunerilor noastre de modificare si completare în favoarea biciclistilor a regulamentului de aplicare a codului rutier.

- La Ministerul Sanatatii Publice – sa promoveze bicicleta ca mijloc de combatere a sedentarismului si bolilor cardiovasculare si promovare a sanatatii publice.

- La Agentia Nationala pentru Sport – sa promoveze mai puternic ciclismul, atât ca sport de performanta, cât si ca sport de masa / pentru toti, cuprinzând toate ramurile si disciplinele existente pe plan international.

Sponsorii “Marsului Velorutionarilor”: Fundatia pentru Parteneriat Miercurea Ciuc & CEE Trust, URBB (Programul “Tu si Umbrela Verde, mereu aproape !”), Garmin, Apemin Tusnad, veloteca.ro, Kona.
Partenerii “Marsului Velorutionarilor”: Antena 1 si Antena 3, MBike, Green Report, Federatia Biciclistilor din Romania si Coalitia Nationala ProVELO.

UN BUCURESTI VERDE… PE HARTA :)!

Vineri, Mai 9th, 2008

Cuvant inainte:
“Bucurestiul este un oras plat, fara coline si fara vai. NU are ‘urcusuri’ si ‘coborasuri’ care sa necesite efort fizic. Bucurestiul are toate avantajele unei capitale a bicicletei: parcuri mari, drumuri intinse, centru istoric, multe obiective istorice, culturale sau artistice, oameni prietenosi, un rau care strabate si imparte orasul in doua. Are si viata artistica, boema. Toate aceste avantaje au fost neglijate prea multa vreme. Multe dintre ele au nevoie de aer, de sprijin, de atentie. Acum, in 2008, isi fac aparitia in sfarsit primele semne incurajatoare: apar piste de biciclete, parcari publice de biciclete, organizatii care sprijina promovarea bicicletei. Harta Verde a Bucurestiului ajuta bicicleta sa lepede zdrentele de Cenusareasa si sa re-apara ca o Printesa a Libertatii.”
Astazi, pe Strada Doamnei, una dintre fostele strazi elegante ale capitalei, intr-o cladire reconditionata foarte frumos (sediul Protoiriei 3 Capitala), am participat la conferinta de presa anuntatoare a unui proiect foarte drag mie: lansarea primei editii HARTA VERDE a Bucurestiului. M-am dus calare pe un Brompton pliabil, pe care l-am facut ghem si l-am bagat in sala. Sa vada toti ca se poate merge pe bicicleta si nu ii mai port grija .. il bag in sala cu mine M-a bucurat sa vad ca am facut furori cu el. A fost apreciat chiar si de Dl. Cristian Lascu (National Geographic), care mi-a marturisit ca in tinerete era un infocat biciclist, non-conformist. Isi plimba cockerul in viteza, cu urechile in vant, intr-un cosulet pe bicicleta!!!
Am salutat implicarea celor de la National Geographic, am salutat interesul celor cativa jurnalisti, am salutat efortul organizatiei initiatoare Goodartofnoon. Am apreciat implicarea celor de la Green Report, deasemenea, care devin din ce in ce mai prezenti in lumea “naturii mama”.
Am prezentat si eu, din punctul meu de vedere, felul in care aceasta harta poate indruma atat bucuresteanul cat si turistul trecator, spre liniste, relaxare, cultura si sanatate… pe bicicleta.
Am stabilit impreuna cu reprezentantii Goodartofnoon, ca in curand, in cadrul proiectului VELORUTIA INCEPE DIN SCOALA, vom incepe in
colaborare sa initiem programe educative in scoli: sa ii invatam pe copii (scolari, liceeni, studenti) sa isi creeze propriile harti de deplasare de acasa pana la scoala, sa colaboreze la elaborarea acestora, sa calculeze timpii parcursi pe jos sau cu bicicleta, comparativ cu timpul pierdut in masina.
Deasemenea, in viitorul apropiat, vom demara un proiect comun, o harta TEMATICA, numit HARTA VELO a Bucurestiului. Ca sa adunam acolo cat mai multe informatii detaliate, necesare velocipezilor.
Am sesizat o oarecare mirare in randul unor jurnalisti, legata de prezenta bicicletei (cu pistele ei cu tot!) pe harta. Asta dovedeste faptul ca inca foarte multa lume percepe conceptul de “verde” mai degraba ca “frunza verde” si atat.
Cu ocazia aceasta am aflat ca Mita Biciclista nu este o legenda, nu numai ca a existat, dar am identificat si casa ei! Exista pe harta Verde! Pe strada Biserica Amzei, la numarul 9! Cinste Mitzei !
Primaria Sectorului 1 ar trebui sa fie mandra deoarece primarul Chiliman militeaza pentru “o capitala verde”! In urma colaborarii si sprijinului pe care dansul l-a acordat asociatiei BateSaua, acum avem motiv sa mergem mai departe cu activtiatea educativa din scoli …. si sa speram ca in curand, vom putea deschide discutii si pentru o harta verde a sectorului 1.
Am propus primariei sectorului 1 acum ceva timp sa demaram proiecte de infrastructura pentru biciclisti in parcuri (benzi si alei, parcari) si propunerea a fost primita cu entuziasm. Acum este randul nostru sa venim cu proiecte concrete. O sa imi fac timp si pentru aceastea, cat de curand.
Va astept pe toti duminica la ora 5, in Cismigiu, sa va dau un borcan cu aer curat, de munte

http://www.batesaua.ro/Bicicleta-Proiecte-Harta_Verde_Bucuresti.php

http://www.batesaua.ro/Noutati-Comunicate_de_presa-Comunicat_Harta_Verde.php

http://www.green-report.ro/dynamic/stiri/stiri/harta-verde-a-bucurestiului-a-fost-finalizata—9779.htm

Marsul Velorutionarilor Reprogramat

Joi, Mai 8th, 2008

MARSUL VELORUTIONARILOR
Bucuresti – Slobozia – Constanta
17 – 18 mai, 2008.

Din motive obiective, care includ atat vremea rea si lipsa posibilitatii de cazare a participantilor in grup compact pentru acest weekend, am decis ca plimbarea demonstrativa sa o facem sambata 17 si duminica 18 mai.
In acel weekend urmeaza sa ne vedem asa cum era stabilit la ora 8.30 dimineata in fata la Metro Voluntari, astfel incat sa plecam la 9.00.

Deoarece nu stim acum care dintre cei inscrisi pe lista initiala mai pot participa sau nu, deasemenea nu stim cati participanti noi vor aparea, va rugam sa confirmati printr-un mesaj scurt. Noi avem oricum lista intreaga si vom “striga” prezenta
Repet, avem posibilitatea sa cazam doar 30 de parsoane, in regim de dubla ocupare.
NU putem “negocia” cu hotelul sa se stea in grup mare in camera, deoarece nu este etic si evenimentul trebuie sa isi pastreze un caracter demn.
Incepand de astazi vom incerca sa stabilim la care dintre hotelurile din Slobozia vom face rezervare si vom da anunt imediat.

Am reusit sa facem rost de masina de insotire din partea celor de la VELOTECA, dar va anunt ca va fi plina cu baxuri de apa  TUSNAD si sucuri GRANINI. NU va bazati pe aceasta masina ca va putea care prea multe bagaje. De aceea preferam sa mergem pe vreme buna (sper senzationala!) astfel incat sa nu caram prea multe boarfe groase in carca. Sper ca sunteti de acord.

Va multumesc pentru intelegere.

Amanare!!! offff

Joi, Mai 1st, 2008

Cu parere de rau, afland prognoza meteo foarte nefavorabila demonstratiilor de cicloturism vesel si lipsit de griji, suntem nevoiti sa amanam cu o saptamana iesirea in grup spre litoral.
Din motive de siguranta a participantilor, de nerelevanta a demersului si a prezentarii in direct a acestuia, s-a luat decizia de a amana  pentru saptamana viitoare, cand speram sa avem vreme buna. NU disperam, nu ne lasam!
Ne cerem scuze si speram sa ne vedem peste o saptamana.
Multumim pentru intelegere.

Transmiteti si mai departe, la cei pe care ii cunoasteti.

Referitor la petitiile depuse la autoritatile statului

Joi, Mai 1st, 2008

Am primit pe e-mail sesizarea de mai jos:

“Buna seara,

Am tot citit pe forum ca exista o serie de initiative/petitii depuse la institutiile statului privitor la drepturile biciclistilor de a circula pe drumurile publice, prin parcuri …

Referitor la aceasta problema eu am facut o sesizare/petitie la Primaria Sector 2 (unde locuiesc) deoarece in parcul Plumbuita este interzis accesul cu bicicletele.
Raspunsul/motivarea lor pentru hotararea consiliului general a fost urmatoarea :
Foarte multi cetateni din zona Parcului Plumbuita au facut sesizari privind producerea unor furturi sau talharii de tineri folosind bicicleta, motoscuterul, sau ATV-ul.

de aici cica a pornit initiativa respectiva.

Eu am trimis si in nume propriu o petitie la Av.Poporului si as dori sa stiu raspunsul lor cu privire la petitiile depuse de voi/sau de alte asociatii (daca stiti ceva) !

Cu stima,
Ovidiu, POPAN
+40.722.637.631 (Vodafone)”

Politisti pe bicicleta

Joi, Mai 1st, 2008

Iata o fotografie cu doi politisti deplasandu-se pe bicicleta in Downtown Toronto: