Archive for Martie, 2008

Bãtrânul si bicicleta

Miercuri, Martie 26th, 2008

de Dusan Baiski


Fotografia lui Ion si a bicicletei lui, facuta de Gheo Sinpetrean, m-a inspirat sa public acest fragment care m-a impresionat la fel de mult:

“Totul începuse în ziua aceea când venise de la câmp si spusese „gata” si de atunci singura activitate mai deosebita pentru el ramasese plimbatul cu bicicleta. Mai erau unii convinsi cã o astfel de purtare ciudatã si plimbãrile cu bicicleta, nefiresc de lungi, constituiau doar o micã nebunie trecãtoare, lucru admisibil la un om de aproape o sutã de ani. Dar timpul trecea si mos Misail continua sã pedaleze în fiecare zi cel putin zece-cincisprezece kilometri, dacã nu pe drumul european E 54, ce traversa comuna, atunci pe drumurile agricole pline de colb.

Bicicleta lui era dintre primele din sat, una din cele de dinainte de rãzboi, la care doar cadrul pãrea a mai fi cel original, vopsitã fiind cu firnais negru pânã si pe spite. Mos Misail considera bicicleta drept cea mai mare descoperire a omenirii. Mai exact spus, bãtrânul zicea cam asa: „Prima inventie a fost roata. A doua inventie a fost a doua roatã. A treia a fost cadrul de bicicletã…”
De douã ori plânsese dupã bicicleta sa. Prima datã atunci când presedintele ceapeului trecuse cu sareta peste roata din spate. Bineînteles cã bicicleta fusese culcatã în iarba de la marginea drumului, iar presedintele se întâmplase sã fie si el cam afumat. A doua oarã când cineva, la birt fiind, o luase din gresealã si o folosise în drum cãtre casã. Asta îl si duruse pe el cel mai tare : faptul cã fusese confundatã. Cãci pânã atunci un singur lucru nu fãcuse bicicleta sa: încã nu învãtase sã vinã la fluier. În rest, fãcuse si cãrase de toate. Tot ce se putea cãra dintr-un loc în altul. Bãtuse absolut toate drumurile satului. „Mai mult costã o pereche de sandale sau de pantofi decât un cauciuc nou” – afirma mos Misail pe un ton ce nu admitea replicã si nu-l contrazicea nimeni, fiindcã avea dreptate. Într-un sat de câmpie, unde o stradã e lungã de kilometri întregi, singurul mijloc de deplasare rapid si eficace este acum atât de banala bicicletã. Bãtrânul se îndreptã de spate, se ridicã de pe scãunel, scoase dintr-un buzunar al pantalonilor niste câlti din cânepã, dãdu de vreo douã ori ocol pieselor împrãstiate pe jos, admirându-le parcã luciul, îsi sterse mâinile cu ghemotocul de câlti, apoi, continuând parcã sã îndeplineascã un anumit ritual, dezumflã camerele, se reasezã pe scãunel si începu sã monteze la loc bicicleta.”

La Institutul National de Statistica

Vineri, Martie 14th, 2008

Biciclistii iau atitudine!
Mircea Teodorescu:

“- In atentia Institutului National de Statistica.

Buna ziua,
De circa un an de cand una din putinele (deocamdata) piste de biciclete din Bucuresti trece prin fata Institutului National de Statistica nu exista zi, in care pe o lungime de 20 de metri – exact in fata intrarii de protocol – aceasta pista sa nu fie ocupata de autoturisme parcate.
Va rog prin urmare sa solutionati aceasta problema.
Multumesc”

Noi am adauga si rugamintea adresata Institului National de Statistica de a monta rastele de bicicleta, dat fiind faptul ca exista angajati care folosesc bicicleta intr-un mod inteligent si civilizat.

Cu bicicleta in Politehnica, izgonit !

Joi, Martie 13th, 2008

Ii invitam pe toti studentii care se simt discriminati, dar in acelasi timp bine intentionati, sa vina alaturi de membrii asociatiei “Bate Saua sa Priceapa Iapa” pentru a se implica in programul “Tanarul Velorutionar”. Inroleaza-te si tu la adresa .

http://www.xbikers.ro/blog/eu/admin/cu-bicicleta-in-politehnica-izgonit

Biciclistii lupta pentru Parcul cu Platani

Joi, Martie 13th, 2008

Cristi []
“Am fost duminica la pichetul organizat de Asociatia 21 Decembrie si voluntarii Salvati Parcul cu Platani ……..in total am fost 4 biciclisti …..io cu 3 prieteni…. speram la mai multa solidaritate din partea biciclistilor. …….”
 
GeoBateSaua intreaba , Cristi raspunde:

1. “Cati participanti au fost in total? Ca sa incercam sa definim un procent al biciclistilor.” / “Dupa aprecierile mele aproximativ 50 de persoane.”  Concluzia: 10%. NU e rau deloc…
2. “Apoi as avea o recomandare: foloseste puterea exemplului! puterea exemplului…..” / “Am fost acolo !”
3. “Da-ne fotografii, orice alta informatie care ar putea sa aduca motive suplimentare pentru ca data viitoare sa apara cat mai multi.” / “Nu am facut poze personal, dar puteti gasi aici http://salvatiparculcuplatani.blogspot.com/  si aici ”
4. “Care este parerea ta in legatura cu actiunea respectiva?” / “Daca nu eram de acord….nu ma duceam sa sustin.”
5. “A fost reusita?” / “Daca a fost reusita?….nu stiu, dar macar cineva face ceva !”
6. “A fost sincera?” / “Da, a fost foarte sincera !”
7. “Este vreo sansa ca, in cazul in care se strang mai multi data viitoare, sa se miste lucrurile?” / “Sanse sunt….si cu cat sunt mai multi cu atat se fac mai bine auziti. Ce m-a impresionat a fost faptul ca organizatorii si cam 80% din participanti erau foarte tineri….cam intre 16-25 ani….la aprecierea ochiului meu Ma asteptam sa fie mai multi biciclisti…….eu am aflat de pichet de la tine…..mail-ul pe care l-ai trimis……
Stiu ca nu sunt singur….sunt cu voi …….am fost la majoritatea mitingurilor,pichetelor si ce s-a mai organizat pentru sustinerea mersului pe bicicleta si daca imi aduc bine aminte…..am fost si intro tura organizata de tine…..
Nu fac parte dintre organizatori, dar daca vrei poti sa-i promovezi pe ei :
http://salvatiparculcuplatani.blogspot.com/ 
 
8. Apoi, ai sa vezi ca nu esti singur! Mult succes! Iti voi prezenta mesajele in public, si pe alte liste de discutii, cu imagini cu tot.” / “Stiu ca nu sunt singur….sunt cu voi …….am fost la majoritatea mitingurilor, pichetelor si ce s-a mai organizat pentru sustinerea mersului pe bicicleta si daca imi aduc bine aminte…..am fost si intro tura organizata de tine….. Nu fac parte dintre organizatori, dar daca vrei poti sa-i promovezi pe ei :
http://salvatiparculcuplatani.blogspot.com/

Rastel la Muzeul Taranului Roman

Miercuri, Martie 12th, 2008

Mai tineti minte ca am facut aceasta sesizare pe 4 martie?
https://velorutia.ro/blog/m-am-saturat-sa-merg-cu-masina-la-muzeu-voi/186 

Stiti ca am facut invitatia tuturor biciclistilor care apreciaza muzica inteligenta, electro-etno, artele vizuale avangardiste etc… sa vina in fiecare duminica de la ora 6 la Clubul MTR, la “Zona Libera” dar imi era teama ca nu avem unde sa parcam bicicletele.
Am fost azi la conferinta de presa pentru lansarea raportului “Bucuresti. Un dezastru urbanistic” organizata la Clubul Taranului Roman din incinta Muzeului Taranului Roman.
 
Iata surpriza:
S-a adus un rastel! Ura.
Am luat legatura cu Adi Darabana, care se ocupa cu organizarea pe acolo, si i-am spus ca ii voi trimite mai multe modele de rastele Adica unele mai frumoase, sau mai taranesti. Depinde ce vor sa aleaga, pentru a asorta rastelul cu peisajul
Teresa Clubului MTR este frumoasa, imbietoare. Sa tot bei o bere ceheasca la masa cu taranii romani!

M-am saturat sa merg cu masina la muzeu! Voi?

Miercuri, Martie 12th, 2008

MESAJ CATRE FACTORII DE DECIZIE DIN MUZEE:
Buna sa va fie ziua, clipa si eternitatea !

In numele asociatiei care promoveaza traditiile cultural-artistice prin intermediul turismului in sa “BATE SAUA SA PRICEAPA IAPA” (www.batesaua. ro), in numele tuturor celor care doresc sa vina pe bicicleta acolo unde isi pot racori sufletul, sau unde isi pot afla tihna, as dori sa va pun urmatoarea intrebare:

Cum incurajeaza institutia Dvs. vizitatorii care vin pe bicicleta [din dorinta de a diminua aglomeratia din trafic, din dorinta de a elimina aglomeratia produsa de masinile parcate in fata cladirii, din dorinta de a face miscare, din dorinta de a nu ne certa intre noi in mijlocul intersectiilor, din dorinta de a ne aduce copii cu bicicleta, nu inghesuiti in masina] sa isi parcheze BICICLETA IN SIGURANTA SI IN CONDITII CIVILIZATE?

Dorim sa va aducem la cunostinta ca pe locul de parcare al UNEI SINGURE masini, se pot parca ZECE biciclete!!!
Pe langa INCURAJAREA prin instalarea de rastele in fata cladirii, puteti INCURAJA biciclistii si prin: GRATUITATI
….
In speranta ca veti putea raspunde afirmativ la solicitarea / propunerea noastra, va multumim anticipat.
Asa sa va ajute Dumnezeu!

https://velorutia.ro/detalii-37/categorie-activitati5/CU-BICICLETA-LA-MUZEU% 2C-CASA-DE-CULTURA%2C.html

https://velorutia.ro/detalii-29/categorie-activitati5/Responsabilitate-Sociala- Corporatista. html

Multumim Tina pentru donatie!

Miercuri, Martie 12th, 2008

Tina Trifan, pe langa ajutorul foarte util pe care ni-l ofera, de a gestiona incheierea parteneriatelor strategice ale asociatiei BateSaua, sau ale Federatiei Biciclistilor, a facut luni (10.03.2008) si o donatie suplimentara: astfel am primit gratuit cateva sute de carti de vizita cu care sa ne mandrim prin birourile oficiale, pe la prieteni, pe la colaboratori sau pe la nemtoaicele blonde bicicliste pe care le vom cunoaste la vara la mare [ati auzit sper, ca ministerul turismului are in plan sa atraga din nou nemti in "perlele litoralului romanesc"... de data asta cicloturisti!!!] (o sa fie ca pe vremuri, la mamaia )

Piste pentru biciclete la Bistrita

Marţi, Martie 11th, 2008

Autoritatile se misca si la Bistrita. Au proiectat piste pentru biciclete pe trotuare numai ca daca nu ne implicam si noi cei care vrem sa le folosim s-ar putea sa ramana asa …
http://www.badorgood.com/detail.php?id=115752
sau asa
http://www.badorgood.com/detail.php?id=115753

de Pompei Rebrean

CURSA DE CICLOTURISM Paris – Pekin (Tranzit România)

Vineri, Martie 7th, 2008

DATA/ PERIOADA/ DURATA: 10-17.04.2008 (7 zile cicloturism şi 2 zile transport cu trenul).

DATA  ŞI LOCUL DE ADUNARE AL PARTICIPANŢILOR: 09.04.2008 dimineata – Gara de Nord (plecare cu trenul până la Drobeta Turnu Severin)
SCOP: Însoţire cicloturişti europeni pe timpul tranzitului prin România, dezvoltarea cicloturismului românesc. 
ITINERARIUL / DISTANŢA:
-10.04.2008: trecere Dunare (Gura Văii) – Drobeta Turnu Severin (14 km);
-11.04.2008: Drobeta Turnu Severin – Strehaia – Filiaşi – Craiova (110 km);
-12.04.2008: Craiova – Leu – Caracal – Dăneasa – Mihăeşti – Roşiorii de Vede (110 km);
-13.04.2008: Roşiorii de Vede – Peretu – Alexandria – Mihaileşti – Bucureşti (118 km);
-14.04.2008: Bucureşti (zi de pauză – Conferinţă de presă, întâlniri);
-15.04.2008: Bucureşti – Brăneşti – Tămădău Mare – Lehliu – Dragoş Vodă – Slobozia (122 km);
-16.04.2008: Slobozia – Iazu – Bărăganul – Însurăţei – Viziru – Lacul Sărat – Brăila (95 km);
-17.04.2008: Brăila – SNCFR Brăila – Sendreni – Galaţi (31 km).
TOTAL: aprox. 600 km.
-17.04.2008: Galaţi – întoarcere cu trenul până la Bucureşti.
PARTICIPANŢI: aprox. 100 Cicloturişti din Europa şi cateva zeci din România. 
POPASURI SI DURATĂ: Popasuri de la prânz pentru servirea mesei. Cazare şi masă pe cont propriu.
VITEZA MEDIE DE DEPLASARE A CARAVANEI: aprox. 20 km/h
PROGRAMUL CURSEI DE CICLOTURISM:
-plecarea în cursă în fiecare dimineaţă în jurul orelor 07.00 – 08.00; seara – program cultural.
Confirmare participare, până pe data de vineri, 14 martie 2008, orele 18.00
Persoana de contact: Florin Leonte

Telefon:
E-mail:
Perioada de Pregătire pentru participarea la Cursa de cicloturism: 14.03 – 08.04.2008.
Eventuale modificări privind programul si condiţiile de desfăşurare a activităţii vor fi transmise în timp util.

Bucureştiul Fluieră Fault (13-14.03.2008)

Vineri, Martie 7th, 2008

“Bucureştiul Fluieră Fault” – este un proiect organizat de AIESEC Bucureşti (organizaţie de tineret) şi Primăria Municipiului Bucureşti, care ne invită să participăm la acţiunea de sensibilizare a opiniei publice din Bucureşti cu privire la: Spaţiul verde, Transportul alternativ nepoluant – bicicleta şi Curăţenia oraşului.

Detalii aici

Marti 4 martie 2008 in Bucuresti

Miercuri, Martie 5th, 2008

Piste de biciclete ocupate de masini in Bucuresti

De cativa ani se fac eforturi insemnate pentru a indrepta aceste situatii, dar societatea nu e pregatita pentru asemenea schimbari. Se pare ca romanii nu inteleg ca aici nu este vorba doar despre ce vrem noi, practicantii ciclismului, ecologisti si cum mai vrem sa ne numim,este mai grav: arata nepasarea si bataia de joc a autoritatilor in general fata de contribuabilii platitori de multe feluri de impozite. Se incaseaza bani multi din bugetul de stat, din fonduri europene rambursabile si nerambursabile, iar in final rezultatul nu este nici macar de ochii lumii, este de-a dreptul penibil si nimeni nu pare sa fie deranjat de lucrurile acestea; si nu numai pentru pistele de biciclete, ci in general orice bani pentru infrastructuri sunt deturnati in acelasi mod pe care il constatam in cazul nostru. De aceea spun ca nu am mari pretentii de la pietoni, dar de la autoritati si de la soferi vreau sa se impuna si cei din urma sa respecte legea. Deseori se da vina pe biciclisti ca nu se uita, ca merg pe unde nu au voie si alte acuze din acestea, dar intrebarea fundamentala este “ce au facut vreodata autoritatile in privinta aceasta?”. Vrem ca lucrurile sa mearga asa cum se desfasoara in Olanda, Germania, Elvetia, etc. dar asa ceva nu se poate daca noi incercam mereu sa gasim o varianta balcanica de a face lucrurile nemtesti. De cele mai multe ori ma gandesc la faptul ca probabil 90% din populatia tarii nu merita ceva mai bun pentru ca nu ar misca nici un deget ca sa faca ceva – nici chiar in folosul lor – dar acei 10% ramasi, anonimi, nu merita un tratament batjocoritor atat din partea concetatenilor cat si a autoritatilor ce-i reprezinta (sau nu). Eu lucrez in Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara – “Horia Hulubei” si va pot spune ca aici (la Magurele, unde este institutul) sunt deja persoane care vin zilnic pe bicicleta (except. cand a fost ghiata pe sosea in primele zile de ninsoare) din Piata Rosetii, Piata Rahova, Com. Cornetu – IF, Com. Mihailesti – GR si alte zone, cu toate ca au autoturisme unele chiar noi. Mai sunt de asemenea si la alte institute din Magurele asemenea persoane care chiar si la 60 de ani continua sa faca sportul acesta pentru a demonsta ceva: se poate si altfel, mai curat, chiar mai rapid si cu mai mult repect pentru eforturile similare ale altora. Mai multi colegi tineri au inceput si ei de cateva saptamani sa se intereseze de biciclete de calitate mai buna (Merida, Kona, Cube, Altrix) pentru a face naveta pe ele. Sper ca acest lucru (trecerea de la condus masina la ciclism) sa se intample si in alte colective, pentru ca sa existe o masa mai mare de practicanti ai aceste modalitati de transport si problemele despre care vorbim sa fie luate mai in serios de oameni.
de Andrei Neacsu