Archive for August, 2007

In atentia Dlui Ministru ATTILA KORODI

Luni, August 20th, 2007

Catre:
MINISTERUL MEDIULUI SI DEZVOLTARII DURABILE

Dupa ce asociatia BATESAUA a trimis o invitatie de parteneriat in campania “Revolutia pe doua roti” catre Ministerul Mediului, a venit si randul Clubului de Cicloturism Napoca.

Iata un memoriu trimis in atentia
domnului ministru ATTILA KORODI, din partea Directorului Executiv CCN, Radu Mititean.

Subiect:
Promovarea utilizarii bicicletei ca vehicul ecologic

Am luat act cu deosebita satisfactie de declaratiile recente ale
Dumneavoastra privind necesitatea ca toate orasele sa aiba piste pentru
biciclete si de intentiile Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile
de a se implica, inclusiv prin demersuri legislative, in aceasta
privinta.
(mai mult…)

Dialog cu Andrei CHILIMAN – Primarul Sectorului 1 din BUCURESTI

Luni, August 20th, 2007

Nu poti sta sa te plangi ca nu ai conditii speciale, daca nu faci nimic pentru a comunica cu cei responsabili. Orice copil plange cand ii este foame, sau cand il doare ceva. Orice animal de companie latra atunci cand vrea sa intre in casa…
Numai bucuresteanul sta pe coada, fara sa dea de stire ca traficul asta ii face rau, ca vrea sa circule liber.
Eu am inceput sa dau de stire edililor ca trebuie facut ceva. Ca avem nevoie de o schimbare.

Cu Domnul Andrei Chiliman, am abordat prima oara subiectul aici, generand o serie de comentarii si sugestii.

Raspunsul a fost prompt, rezultand o invitatie la primarie. Il puteti citi aici.

Introducerea si Promovarea bicicletei in mediul urban

Luni, August 20th, 2007

INTRODUCEREA SI PROMOVAREA BICICLETEI IN MEDIUL URBAN

Prin colaborarea cu Clubul de Cicloturism Napoca (CCN) si Coalitia Nationala PROVELO, a fost elaborata o lista de actiuni care va sunt supuse atentiei pentru a va trezi la realitate: bicicleta reprezinta sansa noii strategii de urbanism! Bicicleta este elementul “velorutionar” care trebuie sa schimbe fata Bucurestiului. Incepand cu Centrul sau Istoric!!
Incercam, acum timid, dar in curand din ce in ce mai agresiv, sa demonstram cum ar trebui sa se dezvolte capitala dpdv urbanistic si social, astfel incat sa putem trai si noi mai curat si mai relaxat…

Cititi ceea ce am redactat noi, si va rugam sa ne spuneti ce parere aveti. Astept sugestii si comentarii la adresa , ba chiar astept si idei noi. Voi adauga si fotografii explicite in curand, pentru a se vedea foarte clar cum arata in “lumea de dincolo” …

PROPUNERI DE MASURI
(mai mult…)

Cu bicicleta la serviciu

Luni, August 20th, 2007

Asociatia BATE SAUA SA PRICEAPA IAPA, in cadrul campaniei “VELORUTIA. O REVOLUTIE PE DOUA ROTI!” va propune urmatorul program:

“CU BICICLETA LA SERVICIU”

Totul incepe cu amenajarea unei parcari de biciclete pazite si instalarea unui rastel de biciclete. Poate fi fabricat in regie proprie, sau poate fi realizat de asociatia noastra! (Veniturile provenite din productie vor fi folosite pentru identificarea, omologarea si implementarea pistelor de bicicleta si a traseelor de cicloturism.) Pasul urmator: identificarea avantajelor pe care le-ar putea aduce un astfel de program… dar aici va ajutam noi: (mai mult…)

Sesizare catre Brigada de Politie Rutiera Bucuresti

Vineri, August 17th, 2007

Sesizarea cu nr. 112 / 17.08.2007

Buna ziua!

Asociatia BATESAUA SA PRICEAPA IAPA (www.batesaua. ro) va aduce la cunostiinta faptul ca noile piste de bicicleta trasate de autoritatile locale pe trotuare sunt destinate circulatiei cu bicicleta, nu parcarii ilegale, abuzive si inconstiente ale autoturismelor personale.

Va prezentam un caz penibil, al unei masini care sta de saptamani de zile pe acelasi loc, fara nici cea mai mica intentie de a se misca de acolo.

Masina cu numarul B-45-EJU (stationata undeva pe Cheiul Dambovitei) a aparut in cateva fotografii publice aici

http://bukresh. blogspot. com/2007/ 08/vreti- piste-de- biciclete- spalati-va- cu.html

dar a aparut si in doua reportaje difuzate pe doua posturi de televiziune, la ore de maxima audienta: Antena 1 si Prima TV!!!

Puteti viziona reportajele aici:

http://www.batesaua.ro/Bicicleta-Proiecte-Velorutia._Revolutia_pe_doua_roti-Stiri%20si%20Reportaje.php

Va rugam sa luati imediat atitudine si sa aplicati acelasi tratament oricarei masini parcate pe pistele de bicicleta.

Ne permitem sa va amintim ca:

Art. 142. – Se interzice oprirea voluntara a vehiculelor:
k) pe pistele obligatorii pentru pietoni si/sau biciclisti ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare;

———— ———

Am dori sa aflam si noi in cel mai scurt timp posibil ce dispozitii ati dat in acest caz.

Am dori sa stim care sunt amenzile aplicate in situatii de acest gen.

Asociatia BATE SAUA SA PRICEAPA IAPA este implicata intr-o campanie de informare si educare a cetatenilor Bucurestiului in ceea ce priveste beneficiile si avantajele mersului pe bicicleta. Va stam la dispozitie cu experienta noastra europeana in ceea ce priveste semnalizarea corecta si informarea prin semnalistica, panouri si indicatoare specific bicicliste.

Mai multe informatii aici:

http://www.batesaua .ro/Bicicleta- Proiecte- VELORUTIA. php

Va multumim anticipat!

GeoBateSaua – Presedinte al asociatiei BATE SAUA SA PRICEAPA IAPA

Ce este VELORUTIA: Lectia TREI

Miercuri, August 15th, 2007

Ce este VELORUTIA: Lectia TREI

Asociatia BATE SAUA SA PRICEAPA IAPA recomanda responsabilitatea sociala orientata catre:

- protejarea:
i.
mediului inconjurator (cu flori vii la ferestre care sa nu se ingalbeneasca dupa doua zile, parcuri cu iarba verde vie, nu mocheta-gazon, spatii dedicate cainilor si ursilor dresati, amenajari pentru role si patine, alei dedicate biciclistilor, poteci dedicate calaretilor, zone pentru copii, separeuri pentru indragostiti, spatii expozitionale de arta si traditii mestesugaresti… si tot felul de alte elemente ambientale naturale…) ii. peisajului urban (cu alei fara masini parcate abuziv, cu trotuare personalizate in functie de specificul strazilor, cu zone urbane bine definite prin destinatia spatiilor comerciale sau cu strazi dedicate exclusiv pietonilor, biciclistilor, calaretilor, patinatorilor(mai mult…)

Ce este VELORUTIA: Lectia DOI

Marţi, August 14th, 2007

Ce este VELORUTIA – Lectia DOI:

ABUZUL DE CIRCULATIE PE PATRU ROTI DAUNEAZA GRAV SANATATII!!
Faceti un efort de gandire si parcurgeti urmatoarea sinteza, pentru uz casnic, didactic sau profesional:
Sa presupunem ca in fiecare zi aveti de parcurs aproximativ 10 km prin aglomeratia urbana a Bucurestiului.
Distanta de acasa la birou / la facultate: 10 km.
In intervalul 8.00 -9.30 respectiv 17.00 -20.00, alternativele de deplasare ar fi:
(mai mult…)

Ce este VELORUTIA: Lectia UNU

Duminică, August 12th, 2007

Ce este VELORUTIA – Lectia UNU:
In termeni universitari, o campanie sociala de informare şi educare (cu obiectiv principal “schimbarea mentalităţii bucureştenilor”), menita sa deschida apetitul locuitorilor capitalei pentru biciclete, in conditiile in care vor constientiza ca “mersul pe patru roti imbolnaveste”, in timp ce “mersul pe doua roti insanatoseste”!

(mai mult…)

DeclaratieApelManifest

Miercuri, August 1st, 2007

DECLARAŢIE PRIVIND PROMOVAREA BICICLETEI

Noi, organizaţiile neguvernamentale membre ale Coaliţiei Naţionale de Cicloturism şi Promovare a Bicicletei în România – PRO VELO,

APELĂM:

• La Parlamentul României, să opereze în legislaţia privind circulaţia pe drumurile publice modificările propuse de noi, necesare egalei promovări a bicicletei şi alinierii la standardele europene.
• La Guvernul României, să opereze în regulamentul de aplicare a codului rutier modificările necesare ca acesta să fie favorabil promovării bicicletei.
• La Autoritatea Nationala de Turism - să oficializeze proiectul ReţeleiNaţionale de Trasee Cicloturistice din România propus de noi, să promoveze activ cicloturismul şi alte forme de turism ecologic, să promoveze luarea bicicletei ca bagaj însoţit în orice tren, prevăzând loc/compartiment specializat, şi de asemenea să revizuiască standardele de piste de biciclete şi alte infrastructuri biciclistice şi normativele pentru construcţii şi mobilier urban pentru a fi adecvate şi bicicliştilor.
• La Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, să promoveze “drumurile verzi”, să admită accesul bicicletelor pe diguri, să admită circulaţia în scop turistic a bicicletelor pe toate drumurile auto forestiere şi de exploatare şi pe cele pastorale.
• La Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, să promoveze abordarea bicicletei în cadrul curriculelor universitare privind transporturile şi în cele de educaţie rutieră în învăţământul preuniversitar.
• La Ministerul Administraţiei şi Internelor, să introducă poliţie pe biciclete, să acorde mai multă atenţie siguranţei rutiere a bicicliştilor şi combaterii furtului de biciclete, să deschidă noi puncte de frontieră rutiere sau pietonale cu statele vecine, necesare traficului turistic şi să promoveze realizarea infrastructurilor şi altor măsuri pro- biciclete de către autorităţile locale.
• La Ministerul Sănătăţii - să promoveze bicicleta ca mijloc de combatere a sedentarismului şi bolilor cardiovasculare şi promovare a sănătăţii publice.
• La Ministerul de Externe - să promoveze politicile moderne europene de transport şi turism durabil, incluzând promovarea bicicletei, şi să sprijine cooperarea internaţională în domeniu.
• La Institutul Naţional de Statistică, pentru a introduce în programul naţional de cercetări statistice indicatorii legaţi de producţia, comercializarea şi utilizarea bicicletelor, accesoriilor, serviciilor şi infrastructurii pentru traficul biciclistic.


• La Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, să apere activ drepturile bicicliştilor.
• La Agenţia Naţională pentru Sport, să promoveze ciclismul şi ca sport de masă / pentru toţi.
• La Asociaţia Romana de Standardizare, pentru a revizui şi completa actualele standarde pentru piste pentru biciclete astfel ca ele să fie conforme cerinţelor actuale şi practicilor internaţionale.
• La Ministerul Apărării Naţionale, să promoveze mountain bikingul ca şi componentă de bază în instrucţia şi dotarea vânătorilor de munte, similar practicilor din statele alpine membre NATO.
• La autorităţile locale, primarii si prefecturi, să prevadă în planurile urbanistice generale şi să realizeze în practică infrastructurile necesare pentru biciclete, să abolească interdicţiile de acces şi să ia măsuri de promovare activă a circulaţiei cu bicicleta în oraşe.
• La sectorul de afaceri, să descopere bicicleta ca factor economic important într-o societate modernă.

“libertate, egalitate, mobilitate”

DECLARĂM:
• Bicicleta este un mijloc de transport modern, al viitorului, benefic economiei şi societăţii: reduce costurile de infrastructurã, reduce aglomeraţia în trafic, poate crea locuri de muncã, este un mijloc de transport comod, suficient de rapid, relativ ieftin, accesibil aproape oricãrui cetăţean; Mersul pe bicicletã întreţine condiţia fizicã, combate sedentarismul şi contribuie la menţinerea stãrii de sănătate; Cicloturismul permite vizitarea, cu costuri reduse şi într-un timp scurt a multor obiective turistice naturale şi culturale, într-un mod mai apropiat de naturã şi de oameni, mai prietenos faţã de culturã şi mediul înconjurător, fiind un model de turism ecologic. Ciclismul montan recreativ este o activitate de agrement care combină în chip fericit plăcerea si avantajele petrecerii timpului liber in natura, în munţi, cu activitatea fizică susţinută si cu un impact ecologic foarte redus.
• Am elaborat sau vom elabora, adopta în comun şi promova propuneri detaliate către autorităţi, pe temele anterior evocate în apel;
• Ne vom implica, după posibilităţile noastre, în coroborarea iniţiativelor pro-biciclistice urbane şi cicloturistice la nivel naţional şi internaţional şi vom sprijini implementarea proiectelor cicloturistice naţionale RNTCR şi internaţionale EuroVelo, Carpathian Cycle Route şi altele care vizează şi România.

Bateti saua, nu pierdeti vremea (buna)!