DeclaratieApelManifest
DECLARAŢIE PRIVIND PROMOVAREA BICICLETEI
Noi, organizaţiile neguvernamentale membre ale Coaliţiei Naţionale de Cicloturism şi Promovare a Bicicletei în România – PRO VELO,
APELĂM:
• La Parlamentul României, să opereze în legislaţia privind circulaţia pe drumurile publice modificările propuse de noi, necesare egalei promovări a bicicletei şi alinierii la standardele europene.
• La Guvernul României, să opereze în regulamentul de aplicare a codului rutier modificările necesare ca acesta să fie favorabil promovării bicicletei.
• La Autoritatea Nationala de Turism - să oficializeze proiectul ReţeleiNaţionale de Trasee Cicloturistice din România propus de noi, să promoveze activ cicloturismul şi alte forme de turism ecologic, să promoveze luarea bicicletei ca bagaj însoţit în orice tren, prevăzând loc/compartiment specializat, şi de asemenea să revizuiască standardele de piste de biciclete şi alte infrastructuri biciclistice şi normativele pentru construcţii şi mobilier urban pentru a fi adecvate şi bicicliştilor.
• La Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, să promoveze “drumurile verzi”, să admită accesul bicicletelor pe diguri, să admită circulaţia în scop turistic a bicicletelor pe toate drumurile auto forestiere şi de exploatare şi pe cele pastorale.
• La Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, să promoveze abordarea bicicletei în cadrul curriculelor universitare privind transporturile şi în cele de educaţie rutieră în învăţământul preuniversitar.
• La Ministerul Administraţiei şi Internelor, să introducă poliţie pe biciclete, să acorde mai multă atenţie siguranţei rutiere a bicicliştilor şi combaterii furtului de biciclete, să deschidă noi puncte de frontieră rutiere sau pietonale cu statele vecine, necesare traficului turistic şi să promoveze realizarea infrastructurilor şi altor măsuri pro- biciclete de către autorităţile locale.
• La Ministerul Sănătăţii - să promoveze bicicleta ca mijloc de combatere a sedentarismului şi bolilor cardiovasculare şi promovare a sănătăţii publice.
• La Ministerul de Externe - să promoveze politicile moderne europene de transport şi turism durabil, incluzând promovarea bicicletei, şi să sprijine cooperarea internaţională în domeniu.
• La Institutul Naţional de Statistică, pentru a introduce în programul naţional de cercetări statistice indicatorii legaţi de producţia, comercializarea şi utilizarea bicicletelor, accesoriilor, serviciilor şi infrastructurii pentru traficul biciclistic.
• La Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, să apere activ drepturile bicicliştilor.
• La Agenţia Naţională pentru Sport, să promoveze ciclismul şi ca sport de masă / pentru toţi.
• La Asociaţia Romana de Standardizare, pentru a revizui şi completa actualele standarde pentru piste pentru biciclete astfel ca ele să fie conforme cerinţelor actuale şi practicilor internaţionale.
• La Ministerul Apărării Naţionale, să promoveze mountain bikingul ca şi componentă de bază în instrucţia şi dotarea vânătorilor de munte, similar practicilor din statele alpine membre NATO.
• La autorităţile locale, primarii si prefecturi, să prevadă în planurile urbanistice generale şi să realizeze în practică infrastructurile necesare pentru biciclete, să abolească interdicţiile de acces şi să ia măsuri de promovare activă a circulaţiei cu bicicleta în oraşe.
• La sectorul de afaceri, să descopere bicicleta ca factor economic important într-o societate modernă.
“libertate, egalitate, mobilitate”
DECLARĂM:
• Bicicleta este un mijloc de transport modern, al viitorului, benefic economiei şi societăţii: reduce costurile de infrastructurã, reduce aglomeraţia în trafic, poate crea locuri de muncã, este un mijloc de transport comod, suficient de rapid, relativ ieftin, accesibil aproape oricãrui cetăţean; Mersul pe bicicletã întreţine condiţia fizicã, combate sedentarismul şi contribuie la menţinerea stãrii de sănătate; Cicloturismul permite vizitarea, cu costuri reduse şi într-un timp scurt a multor obiective turistice naturale şi culturale, într-un mod mai apropiat de naturã şi de oameni, mai prietenos faţã de culturã şi mediul înconjurător, fiind un model de turism ecologic. Ciclismul montan recreativ este o activitate de agrement care combină în chip fericit plăcerea si avantajele petrecerii timpului liber in natura, în munţi, cu activitatea fizică susţinută si cu un impact ecologic foarte redus.
• Am elaborat sau vom elabora, adopta în comun şi promova propuneri detaliate către autorităţi, pe temele anterior evocate în apel;
• Ne vom implica, după posibilităţile noastre, în coroborarea iniţiativelor pro-biciclistice urbane şi cicloturistice la nivel naţional şi internaţional şi vom sprijini implementarea proiectelor cicloturistice naţionale RNTCR şi internaţionale EuroVelo, Carpathian Cycle Route şi altele care vizează şi România.
Bateti saua, nu pierdeti vremea (buna)!
Articole similare:
- 17-18 MAI S-A DESCHIS SEZONUL DE CICLOTURISM! Dragi romani, inghesuiti in trafic! IN WEEKEND-UL 17-18 MAI S-A...
- In atentia Dlui Ministru ATTILA KORODI Catre: MINISTERUL MEDIULUI SI DEZVOLTARII DURABILE Dupa ce asociatia BATESAUA...
- Invitatie catre Ministrul Mediului Data: 07.07.2007 Nr. De înregistrare: AP O 0038 În atenţia:...
- Cu bicicleta, cu GeoBateSaua si Lucian Mandruta, la mare departare Dragi romani, inghesuiti in trafic! Va recomandam bicicleta si pentru...
Martie 11th, 2011 at 9:25 pm
Va sustin din toate punctele de vedere… VELORUTIE sa fie!