Un proiect al

Bate Saua Sa Priceapa Iapa

Cu sprijinul financiar:
Inchirieri biciclete

Saptamana Europeana a Mobilitatii 2007


Bucuresti, Sambata 22 septembrie 2007, una dintre (prea) putinele manifestari care urmau sa celebreze "O zi fara masina ta, in orasul tau!" din cadrul Saptamanii Europene a Mobilitatii, a fost organizata de Asociatia BATESAUA SA PRICEAPA IAPA.
Tema principala a fost data de campania initiata in aceasta vara de asociatia noastra, intitulata „VELORUTIA. REVOLUTIA PE DOUA ROTI” cu mesajul principal: „Libertate! Sanatate! Mobilitate!”.


Adunarea a avut loc la Arcul de Triumf, la orele 16.00. Traseul ales de biciclisti a fost Arcul de Triumf - Bd. Kiseleff - Piata Victoriei - Calea Victoriei - Bd. Natiunilor Unite - Bd. Libertatii - Calea 13 Septembrie - Str. Uranus - Terasa E-Uranus. Initial, Brigada de Politie Rutiera a autorizat aceasta defilare conform solicitarii formulate de reprezentantii asociatiei : pe prima banda de pe carosabil, pentru a se dovedi ca bicicletele trebuie sa circule pe carosabil, pe prima banda de langa trotuar. In timpul defilarii a fost insa oprita circulatia pe toata latimea soselei, astfel incat grupul de sute de biciclisti s-a desfasurat pe toata latimea carosabilului.

- La aceasta parada, numarul de participanti a fost de aproximativ 500.

     
     
     
     
     
     
     

 - Unul dintre momentele reprezentantive ale evenimentului a fost prezenta la Arcul de Triumf, in mijlocul biciclistilor bucuresteni, a Ambasadorului Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti, in calitate de reprezentant al insitutiei care a sprijinit financiar aceasta campanie. Excelenta Sa a felicitat si a incurajat organizatorii, declarandu-si disponibilitatea pentru aceasta miscare de sensibilizare a autoritatilor publice.

- La Terasa E-Uranus, s-au distribuit sute de borcane cu aer curat, ne-poluat. Sursa: muntii Bihorului. Reprezentantii asociatiei BateSaua vor pregati de acum inainte, la urmatoarele manifestari ‘pro-velo’, borcane cu aer curat din diferite zone ale tarii, ramase inca ne-poluate…

- Au fost distribuite Declaratii care demonstreaza utilitatea bicicletei in viata publica, sociala, urbana.
- Au fost distribuite Manifeste care militeaza pentru introducerea de urgenta a bicicletei in viata de zi cu zi a urbei si in strategiile urbane bucurestene.
- A fost prezentat Apelul lansat de Coalitia Nationala PROVELO, prin intermediul asociatiei BATE SAUA, catre toate institutiile statului pentru includerea bicicletei in strategiile de dezvoltare urbana.
Documente care evidentiaza beneficiile aduse de bicicleta in ceea ce priveste sanatatea, transportul rutier si turismul.

- Au avut loc cateva proiectii video prezentate impreuna cu asociatia KOMUNITAS – parteneri care bat saua sprijinind drepturile oropsitilor si discriminatilor (inclusiv al celor care merg pe doua roti) cu filme despre ce inseamna bicicleta in lume, avantaje si beneficii aduse de utilizarea ei ca mijloc alternativ de deplasare urbana, lupta biciclistilor din lumea intreaga cu mentalitatile si autoritatile…, ba chiar si un material despre viata grea a biciclistilor bastinasi.

- Au fost prezentante proiectele Velo-City (propunerea de retea de piste de biciclete pentru Bucuresti) si TUB / Transcentral Urban Bucuresti (re-definirea unui inel de strazi care incercuieste centrul Bucurestiului, redand spatiul stradal pietonilor, biciclistilor, rollerilor etc)

- In zilele premergatoare defilarii pe doua roti, a fost demarata o campanie de informare pentru pietoni si automobilisti in zona centrala a orasului, prin distribuire de fluturasi trecatorilor si prin aplicarea unor fluturasi de atentionare pe masinile parcate inadecvat, campanie care va continua si dupa incheierea Saptamanii Europene a Mobilitatii, cu sprijinul cetatenilor care doresc sa incurajeze mersul pe bicicleta.

- A fost initiat un sondaj in randul participantilor la manifestarea pe doua roti, referitor la utilitatea organizarii unor astfel de evenimente.
- S-a continuat promovarea chestionarului on-line prezentant pe situl batesaua.ro [http://www.batesaua.ro/userfiles/reprezentare_studii_biclaOras.php]  care are ca titlu “Cum si De Ce mergi cu bicicleta in oras”.
[mai multe informatii la www.velorutia.ro, www.batesaua.ro]

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

 Obiectivele principale ale campaniei „VELORUTIA. O REVOLUTIE PE 2 ROTI” sunt:
- informarea cetatenilor in ceea ce priveste alternativa oferita de bicicleta in traficul rutier;
- educarea cetatenilor in spiritul unei culturi pro-bicicleta;
- promovarea avantajelor mersului pe bicicleta.

Activitatile campaniei au continuat si in luna octombrie.

S-a incheiat evaluarea sondajelor, s-a organizat o conferinta national pe teme pro-bicicliste (ProVELO 2007).
S-a infiintat Federatia Biciclistilor din Romania.

O intreaga serie de evenimente, demne de Saptamana Europeana a Mobilitatii.
NE VEDEM IN 2008!

GeoBateSaua
[Bateti Saua, nu pierdeti vremea (buna)!]

Va oferim aici detalii de la "Ziua fara masini" organizata la Budapesta:

- Spot video Youtube
- Articol online

 
 
 

 

ATENTIE!
Accesati Blogul Velorutia
pentru informatii curente 

Harta Velo

SPONSORI

PRIETENI


www.consumredus.roDorDeDuca

Jocuri Online

Copacul de Hartie

Stop CO2

Blog Veloteca.ro