Un proiect al

Bate Saua Sa Priceapa Iapa

Cu sprijinul financiar:








Inchirieri biciclete

Despre SEM

Despre SEM (Saptamana Europeana a Mobilitatii)

ASOCIATIA "BATE SAUA SA PRICEAPA IAPA" te convoaca in fiecare an la 22 SEPTEMBRIE - O ZI FARA MASINA MEA IN ORASUL MEU, MEREU :)

Bate Saua spre scoala: mergi la scoala pe jos sau cu bicicleta - fa miscare si respira aer curat...! Ia-ti colegii de mana, mergeti impreuna la cursuri si nu te mai baza pe mama sau pe tata sa te duca cu masina... e nesanatos si rusinos! Ce, esti papa-lapte? Mai bine roaga-i sa iti cumpere un 'super bike' sau o bicicleta pliabila cu care sa te dai si tu ca lumea...

Ti-e frica sa treci strada pe jos? Invata sa respecti regulile de civilizatie. Ti-e frica sa iesi cu bicicleta prin cartier? Ajuta-ma, si impreuna vom putea sa construim retele de benzi si alei pentru biciclete prin cartierul nostru! Citeste aici despre Caile de Comunicatie pentru Biciclete propuse de noi si vino alaturi de noi sa transformam cartierul tau aglomerat, prafuit si inecacios, intr-o oaza de aer curat, liniste si veselie. Convinge-i pe profesori sa instaleze la fiecare scoala, liceu sau facultate rastele de biciclete.

Bate Saua spre serviciu: mergi la serviciu pe jos sau cu bicicleta - fa miscare si pastreaza-ti sanatatea...! NU pleca singur la serviciu intr-o masina de 5 locuri care ocupa toata strada, numai pentru tine... tu nu vezi ca nu mai are nimeni loc de tine si ca ne umplem toti de nervi? Daca tot ai masina mare, de familie, du-ti TU toata familia la treaba cu o singura masina, macar, sau pur si simplu, daca ai serviciul aproape de casa, du-te pe jos, cu bicicleta... sau cu transportul in comun. Noi nu glumim... ar fi bine sa nu glumesti nici tu cu sanatatea ta, dar si a noastra!! Daca vrei sa stai pana la batranete in orasul asta, vino alaturi de noi si impreuna vom putea sa construim benzi si alei pentru biciclete, sa instauram reguli noi de circulatie pentru transportul in comun precum si pentru variantele alternative de transport, nepoluabile si durabile! Citeste aici despre Caile de Comunicatie pentru Biciclete propuse de noi si vino alaturi de mine sa transformam cartierul tau aglomerat, prafuit si inecacios, intr-o oaza de aer curat, liniste si veselie. Convinge-i pe sefii tai, pe directorii firmei tale si pe edilii cartierului sau orasului tau sa instaleze rastele pentru biciclete in fata institutiilor publice sau ale sediilor companiilor unde lucrezi!

Esti gata de actiune? Vino cu mine... DO THE RIGHT THING!
Esti in dubii? WHEN IN DOUBT, DO THE RIGHT THING! Iar daca nu ai curajul sa faci asta acum, dar crezi in ceea ce iti spun, atunci fa macar o donatie! Iti multumesc anticipat!

Vino in fiecare an, pe 22 septembrie, in Centrul Bucurestiului, pentru:
- o plimbare cu bicicleta
- o plimbare pe jos pe alei si trotuare curate
- mobilitate si sanatate
- drumuri libere si artere de circulatie pline de viata
- mai multe biciclete si mai putine masini

Astept idei, mesaje de incurajare, versuri si mesaje "proletare", adeziuni si confirmari de participare la adresa geobatesaua [at] batesaua.ro

-----------------------------
In perioada 16 - 22 septembrie, cetatenii europeni vor avea oportunitatea de a se bucura o saptamana intreaga de evenimente dedicate 'mobilitatii sustenabile'.

Obiectivul este facilitarea dezbaterilor pe tema necesitatii schimbarii comportamentului in ceea ce priveste mobilitatea, transportul si mai ales, utilizarea masiniii personale.

Ca de obicei, Ziua Fara Masini, va fi punctul culminant al intregii saptamani, vineri 22 septembrie.

-----------------------------
TEMA ANULUI 2006: "SCHIMBAREA CLIMATULUI"

"Schimbarea climatului" va fi tema centrala a Saptamanii Europene a Mobilitatii 2006. Schimbarea climaterica este una dintre cele mai mari provocari pe care lumea de astazi o are in fata. In Europa, 2005 a fost anul cu cele mai multe amenintari de pana acum, provocate de incalzirea globala, mai ales in Spania, Portugalia, Italia, Romania, Bulgaria, dar si in Austria si Germania.

DE CE SCHIMBAREA CLIMATULUI DEVINE TEMA CENTRALA?

Coerenta cu Politicile Europene. Schimbarea climatului este la ora actuala una dintre principalele puncte de referinta in politicile europene de mediu si de energie.

Revizuirea Programului European de Schimbare a Climatului este pe drum,

Strategia Tematica pentru Mediul Urban trebuie sa fie data publicitatii in curand, punand un puternic accent pe transport si (speram noi) se va referi la Schimbarea Climatului, Campania Europeana de Schimbare a Climatului vine si ea in 2006!... )

Relevanta: Anul 2005 a fost numit "Anul Dezastrelor" de catre Organizatia Meteorologica Mondiala. Niciodata pana acum, nivelurile nationale, regionale sau locale nu au fost atat de constiente de schimbarea climatului si de faptul ca trebuie sa ia atitudine. Deasemenea, niciodata pana acum schimbarea climatului nu a provocat o dezbatere atat de puternica in mass-media. Acum, cercetatorii stiintifici au curajul pentru prima oara sa spuna ca ceea ce observam acum este categoric provocat de activitatile umane.

Nevoia de a actiona: Tintele Kyoto reprezinta un pas important, dar doar un prim pas. Mult mai multe trebuie facute si este foarte clar ca obiective mult mai ambitioase trebuie definite pentru perioada post-Kyoto.

Implinirea Articolului 6 UNFCCC: In Articolul 6 al "United Framework Convention on Climate Change", partile implicate si-au luat angajamentul sa amplifice educatia, instruirea si informarea opiniei publice asupra modificarilor climatului. Saptamana Europeana a Mobilitatii ar putea fi ocazia perfecta pentru Statele Membre sau aspirante sa contribuie la implinirea acestui articol.

------------------------------
TEMA ANULUI 2007: "STRAZI PENTRU OAMENI"

Saptamana Europeana a Mobilitatii [16 - 22 septembrie 2007]
"Strazi pentru oameni" va fi tema centrala pentru Saptamana Europeană a Mobilitatii 2007.
Realocarea spatiului public stradal urban nu isi propune sa faca viata grea pentru soferii auto, ci sa imbunatatească optiunile de mobilitate si calitatea vietii urbane pentru toti participantii la trafic.

A sasea editie a Saptamanii Europene a Mobilitatii este organizata in jurul subiectului "Strazi pentru oameni", tema care incearca sa demonstreze ca alocarea unui spaţiu din ce in ce mai mare pentru automobile nu este solutia problemei aglomerarii din trafic si provocarilor transportului urban. Din contra, reducerea spatiului stradal destinat masinilor reprezinta o solutie sustenabila, eficienta care permite si trairea unei vieti mai sanatoase fara reducerea mobilitatii personale.
Tema aceasta incurajează autoritatile locale să re-aloce o parte din suprafaţa soselelor pentru transportul ne-motorizat.
Deasemenea, se reliefeaza nevoia de a imbunatati calitatea aerului la nivel local: una dintre principalele preocupari ale Uniunii Europene si a Statelor sale membre.

In Europa, majoritatea cetatenilor doresc sa promoveze mijloace de transport care sa fie ceva mai prietenoase cu mediul inconjurator. Multi cetateni sunt ingrijorati in legatura cu calitatea aerului pe care il respira zi de zi si situeaza poluarea aerului in fruntea listei lor de prioritati cu privire la problemele ecologice. Multi dintre ei se pronunta in favoarea cresterii numarului de drumuri verzi si de zone pietonale, precum si de poduri pietonale peste autostrazi necesare re-castigarii vecinatatilor si stilului de viata comunitar. Deasemenea isi doresc in mod agresiv rezolvarea problemelor legate de calitatea aerului si de poluarea sonice.

Studiile de caz realizate in lume arata ca este foarte posibil sa se reduca suprafata alocata pentru automobile fara a creste aglomeratia din traficul de pe strazile adiacente. Din contra, apare asa-numita "evaporare a traficului" - benefica pentru eliberarea spatiului vital in care ne desfasuram activitatea zi de zi...
 
Ref.: Traffic Impact of Highway Capacity Reductions: Assessment of the Evidence
http://www.cts.ucl.ac.uk/tsu/tpab9828.htm

Poluarea aerului
Despre sursele de poluare a aerului, transportul care creaza poluarea aerului, consecintele ploilor acide, efectul de sera….

Transportul polueaza aerul
Transportul produce cantitati imense de diversi poluanti care sunt in particular periculosi pentru sanatatea omului. Ei pot fi gasiti in principal in aerul pe care il respiram, sub forma de lichid, solide si gaze.

Consecintele ploilor acide
Transportul terestru contribuie la poluarea atmosferica
 
Consecintele efectului de sera
Efectul de sera contribuie la incalzirea atmosferei. Cresterea efectului de sera este o consecinta globala a poluarii.

------------------------------
TEMA ANULUI 2008: "AER CURAT. UN VIS SAU O POSIBILA REALITATE?"

Printre subiectele de interes special privind grija pentru viata cetatenilor europeni, putem gasi si 'calitatea aerului'. Toti avem nevoie de aer curat pentru sanatatea noastra si a mediului nostru inconjurator.

De-a lungul ultimilor ani, multe pareri ingrijorate au fost enuntate cu privire la efectele deosebit de periculoase ale emisiilor provocate de activitatile oamenilor, mai ales in sectorul transporturilor. Chiar daca, in mediul urban, transportul este esential in functionarea metropolelor, el devine cauza principala in scaderea productivitatii si cresterea poluarii atunci cand scapa de sub control, cand depaseste limitele utilului.

in timp ce mai multe actiuni au fost derulate cu succes pentru a reduce emisiile poluante din sectorul transporturilor si vehiculele au devenit mai 'curate', efectele benefice ale acestui demers extreme de important au ramas nesemnificative datorita cresterii incredibile a nivelului de utilizare a autoturismelor si autovehiculelor de transport. Un nou obiectiv se impune de aceasta data, este dezvoltarea unor politici si programe destinate reducerii utilizarii masinilor si dezvoltarea unor solutii alternative (non-poluante si prietenoase cu mediul) de transport.

Actiuni concrete au fost derulate la nivel guvernamental in unele tari, cu efecte sesizabile mai mult sau mai putin. Dar mai sunt multe de facut, mai ales in tara noastra!
Este responsabilitatea noastra directa, de a intelege si de a ne implica in rezolvarea acestei probleme, actionand atat in plan personal cat si pe plan local. Schimbarea comportamentului nostru in activitatile zilnice va putea duce la schimbarea comportamentului administratorilor locali si in final, al administratorilor centrali.
Mai mult decat atat, acum exista legislatie europeana care trebuie implementata si respectata, in vederea protejarii sanatatii cetatenilor si mediului lor inconjurator.
Autoritatile locale sunt invitate sa se implice in sprijinirea tuturor partilor interesate in asigurarea calitatii aerului.

- Asociatia "BATE SAUA SA PRICEAPA IAPA", organizatie militanta pentru promovarea utilizarii bicicletei ca mijloc inteligent, alternative de deplasare utilitara si turistica, invita elevii, liceenii si studentii sa ia in consideratia deplasarea pe bicicleta la si de la scoala.
- Asociatia "BateSaua", o organizatie nonprofit, invita orice corporatie interesata de calitatea vietii angajatilor sai si a societatii din care acestia provin, sa incurajeze deplasarea pe bicicleta la si de la serviciu a acestora.
- Asociatia "BateSaua", o organizatie neguvernamentala si apolitica, invita orice institutie de stat, culturala, de invatamant sau de utilitate publica, sa incurajeze proiecte care pun in drepturi depline bicicleta ca mijloc de transport inteligent, non-poluant. Sa inceapa prin instalarea de rastele de biciclete, destinate parcarii bicicletelor in conditii de siguranta si confort.

Pentru toata lumea, lansam o invitatie comuna pentru luni, 22 septembrie 2008: renuntati o zi la masina personala si veti vedea ca orasul in care traim poate respira mai usor.

 

ATENTIE!
Accesati Blogul Velorutia
pentru informatii curente



 

Harta Velo

SPONSORI





PRIETENI


















www.consumredus.ro



DorDeDuca

Jocuri Online

Copacul de Hartie

Stop CO2

Blog Veloteca.ro